Успешните инвеститори се учат от историята и историците

Историците много държат да посочат последиците от минали кризи. Чумните епидемии изглежда са специален фокус. Антониновата чума (165-180 г.) се твърди, че е предизвикала началото на края на Римската империя. Черната смърт (1347-1351 г.) сложи край на феодализма. Някои смятат, че Голямата чума в Лондон (1665-1666 г.) е довела до внасянето на капитализма от Холандия.

Добрите инвеститори се учат от историята. Учат се и от историците - не на последно място, за да избегнат уклонът към потвърждение, който ви кара да виждате слаби причинно-следствени връзки там, където често няма такива, пише за Financial Times Саймън Едилстен, съмениджър на Mid Wynd International Investment Trust и Artemis Global Select Fund.

По време на големи кризи, ако искате да защитите богатството си и да използвате възможностите, трябва да предвидите последствията. Подобно на историците, често работите с недостатъчни или лоши данни. Ще трябва да екстраполирате. Само не забравяйте, че тенденцията не е съдба.

Читателите, коментиращи напоследък, поискаха някои практически илюстрации за това как професионалните активни фонд мениджъри подхождат към това предизвикателство и как оправдават своите такси.

Има много различни подходи за изграждане на портфейли. Някои използват алгоритми и графики, търсейки модели в числата. Начинът, по който моят екип управлява пари - подобен на най-често срещания подход - е да се опита да идентифицира секторите с дългосрочни перспективи за растеж. Тези тенденции често се ръководят от демографски, екологични или регулаторни промени и са малко повлияни от икономическия цикъл.

След като сме идентифицирали силни инвестиционни области (обикновено в портфейла имаме около 10, но ги наблюдаваме отблизо, тъй като значението им във времето се увеличава или намалява), инвестираме в компании от тях, които се радват на високи бариери за навлизане в техния отрасъл и така могат да генерират привлекателен и устойчив поток от пари.

Какво означава това на практика? През последните няколко години тези критерии ни накараха да инвестираме сериозно в технологични компании и здравни бизнеси - области, които може би сте забелязали, че изглеждат добре позиционирани да се адаптират към света след Covid-19.

Критериите ни помогнаха да избегнем много сектори, които ще срещнат значителни предизвикателства и които могат да имат трудности да се върнат към пълния си капацитет или предишните маржове на печалба за известно време, ако изобщо. Ние продадохме всички инвестиции, свързани с пътувания, по това време на миналата година, тъй като туристическият сектор изглеждаше надценен, а екологичното въздействие на евтините полети ставаше видимо от политиците. Въпросът за биосигурността не беше в челото на дневния ред, но присъстваше. В инвестирането винаги има елемент на късмет, както и на преценка.

Настоящата криза може да се усеща като повратна точка, но тя ускорява съществуващите тенденции, водейки до повече от същото при избора на акции: слабите все още стават по-слаби, а силните - по-силни.

Ще има някои промени обаче. На някои сектори ще им е трудно да се върнат към нормалността, докато други сега изглеждат по-жизнеспособни за бъдещите ни планове. Перспективата кръчмите и ресторантите да трябва да прилагат правилата за социално дистанциране за още няколко месеца е сърцераздирателна за някой като мен, който е прекарал доста голяма част от живота си, наслаждавайки се на тяхното гостоприемство. Също така няма да бързам да се кача в самолет, когато полетите се възобновят.

 

Урокът от историята обаче е, че след известно време ще се върнем към нещо като нормалност. Така че сектори като пътуванията, които бяха изоставени от пазарите, може да си струва да бъдат преразгледани от инвеститорите, които знаят, че могат да държат акциите им от три до пет години.

От друга страна, някои съществуващи тенденции вероятно са били ускорени от кризата. Онлайн поръчките на стоки изглежда ще заемат трайно по-висок дял от разходите. Работата в домашни условия, която от години е практична, може да се превърне в норма и пътуванията до работното място да бъдат ограничени за постоянно.

Това оформя начина, по който инвестираме. Закупихме акции на телекомуникационни компании, които изглежда ще просперират поради нашата засилена зависимост от високоскоростни комуникации. Не си представям скоро да купуваме каквито и да било офис сгради в централен в Лондон.

И какво можем да научим от историята? Твърде много инвеститори ограничават своите изследвания до американската и европейската история. Манията по лалетата и сривът на Уолстрийт няма да ви кажат как да се справите с пандемията (а Черната смърт е твърде отдавна, за да представлява полезен пример). Бих препоръчал да изучавате и азиатските пазари. Затова съм в Япония поне веднъж годишно от 2002 г. насам и често в Китай.

Азия се възстанови от Сарс, Мерс, птичи грип и свински грип в близкото минало. От този опит научихме, че след всички тези пандемии животът в крайна сметка се връща към нормалното, дори пътуванията. Но също така знаем, че азиатският бизнес не просто се възстанови. Японските компании често са критикувани, че имат много силни баланси, но тези баланси са необходими за справяне с периодичните кризи.

На икономическия фронт европейските икономики не се бяха изправяли пред дефлационен натиск, какъвто сега срещаме. Но глобалните фонд мениджъри, които инвестират в Япония, имат десетилетния опит на дефлационната среда. Въпреки че японската икономиката растеше доста бавно в сравнение с други, в страната има множество бизнеси от световна класа, които се оказаха отлични инвестиции през последните години - особено компании, доминиращи в индустриалната автоматизация. Инвеститорите купуват компании, а не държави, и все още могат да правят пари на стагниращи пазари.

Този начин за управление на парите отнема време - той е комбинация от общо проучване и подробно изследване на компаниите. Ако искате да се опитате да биете пазарните индекси, имате два варианта - направете го сами или изберете професионален мениджър. Както винаги в историята миналото представяне не е гаранция за бъдещото. Професионалните фонд мениджъри живеят с тази реалност всеки ден - и при всеки кратък период на надпазарно постижение ще откриете сред квалифицираните ръководители и редица късметлии.

Но проучете как даден екип се представя спрямо своя бенчмарк във времето, през бичи и мечи фази, и ще придобиете по-добре информирана оценка дали той показва последователни умения или е по-добре сами да избирате акциите. Каквото и да решите, моят съвет би бил този на сержантът ветеран от Hill Street Blues, американското полицейско шоу от 80-те: „Нека сме внимателни навън.“

 

Петър Нейков, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа