Рок легендата Роджър Уотърс: „Безредиците само помагат на Тръмп“

Осъждайки американската полиция като „порочна", а президентът Доналд Тръмп като „искащ война", музикантът Роджър Уотърс призова протестиращите да не попадат в капана им и да се съсредоточат върху мирното гражданско неподчинение.


„Тръмп се опитва с държане на Библията да затвърди идеята, че иска гражданска война между бялата супрематистка християнска десница и всеки желаещ да се изправи с бейзболна бухалка и да каже Не", заяви Уотърс в интервю.


Макар да разбира, че много хора са „отчайващо ядосани" заради Джордж Флойд и други афроамериканци, убити от „порочната" полиция в целите САЩ, Уотърс подкани протестиращите да приемат поведение на ненасилие, което работеше по време на движението за граждански права през 60-те години.


„Трябва да помните Махатма Ганди, трябва да запомните колко важен е ненасилственият протест, а също и колко ефикасен е той ... Оставете бейзболните бухалки у дома, безредиците само помагат на Тръмп."


Той не изключва, че наблюдаваното в момента ниво на гняв може да има общо със състоянието на хората, които са в режим на блокиране с месеци поради пандемията на Covid-19 и сега изливат енергията си в протестите.


„Докато сигнализирането за добродетели в социалните медии, като публикуването на черни квадратчета в Instagram, не прави нищо, активизмът на знаменитостите може да донесе промени", каза той. Всички с всяка платформа трябва да говорят. Най-големият грях от всички е да мълчим. Вместо това хората трябва да правят снимки и да документират жестокостта на полицията, като същевременно не им дават повод за репресия."


Мирните протести заради смъртта на Флойд в Минеаполис, Минесота миналата седмица се превърнаха в безредици и грабежи, които се разпространиха из САЩ. Това накара Тръмп да разположи военните във Вашингтон в понеделник, за да „възстанови реда" и да обяви, че ще го направи и на други място, ако е необходимо.

Станете почитател на Класа