Над половината американци подкрепят изпращането на военни за справяне с протестите

Над 50 процента от американците биха искали да видят армията, разгърната на улиците на американските градове, за да помогне на полицията да се справи с бунтовете, бушуващи в цялата страна.


САЩ бяха обхванати от огромна вълна от протести в продължение на повече от седмица, като стотици хиляди хора излязоха на улицата, за да призоват за справедливост за афроамериканеца, който беше задушен от полицейски служител по време на процеса на задържане.


Макар че може да изглежда, че нацията или поне по-голямата част от нея стоят зад каузата, голям брой американци признаха, че не биха възразявали срещу разполагането на военните, за да помогнат на полицията при справяне с протестните действия, които се изродиха в спирала на безредици, плячкосване на магазини и жестоки сблъсъци с органите на реда в много градове.


Анкета, проведена между 31 май и 1 юни от социологическата компания Morning Consult, показа, че 58% от американците одобряват идеята. Една трета от анкетираните „силно я подкрепят", докато едва 30 процента се противопоставят до известна степен, на разполагането на войските.


В същото време друга анкета, проведена от същата компания за приблизително същия период, разкрива, че 54 процента от хората в САЩ подкрепят протестите и почти равен брой от тях виждат насилието на полицията срещу обществото като по-голям проблем от насилието срещу закона и служителите на реда. Афро-американците изглежда са особено загрижени от полицейското насилие; 85 процента от тази демографска група подкрепя това твърдение.


Стотици градове във всички 50 американски щати станаха свидетели на митинги и демонстрации в знак на солидарност с Флойд и други афро-американци, убити от полицията, като хората изискват справедливост за жертвите.


Полицаят, който уби Флойд, е уволнен от полицията, арестуван и обвинен в убийство от трета степен и от втора степен. Това развитие обаче не потуши протестите. Много митинги бяха мирни. И все пак в много случаи напрежението ескалира и демонстрациите се превърнаха в бурни бунтове, нападения срещу полиция и откровени грабежи.


Президентът Доналд Тръмп вече е разположил войски във Вашингтон, след като масовите протести край Белия дом го принудиха. Той също заплаши, че ще изпрати военните и в други щати.

Станете почитател на Класа