Откриха, че китовата акула има зъби в очите

Учени от изследователския център Чурашима в Окинава (Япония) са открили, че китовата акула („Rhincodon typus") е разработила еволюционна адаптация подобна на зъбите, с която да защити очите си, според проучвания, публикувани в Plos One.


Очите на този вид, разположени в антеролатералния ъгъл на главата и значително изпъкнали от орбитата, са предразположени към наранявания, причинени от плаващи предмети, поради което при липса на клепачи те са развили очни зъби около ириса, които осигуряват защита.


Тези структури, които действат като своеобразна бариера, се различават по своята морфология и функция от дермалните зъби, разпределени в останалата част на тялото на китовата акула, които предпазват кожата на рибата от абразия по време на плуване.


Подобни структури не се съобщава при нито един друг вид акула.


Освен това по време на изследването учените установили, че изследваните екземпляри от „Rhincodon typus" са в състояние да прибират очите си в орбитите между 3,3 и 2,8 cm (между 50,4 и 49,8% от диаметъра на очната ябълка) за период, по-малък от една секунда.


Тъй като размерът на очите на този вид е пропорционално много малък в сравнение с останалата част от тялото му, считаше се, че зрението не играе основна роля за тези риби.


Въпреки това, противно на предишното вярване, фактът, че те са разработили тези видове механизми за защита на зрението си „изглежда подсказва значението на зрението при този вид", заключава проучването.

Станете почитател на Класа