Шефът на Пентагона: "Досега няма потвърждаващи доказателства за историята с бонусите от Русия"

Американският министър на отбраната заяви, че макар Пентагонът да приема всички заплахи срещу американските войски „много сериозно", засега няма доказателства за непрекъснато променящата се история, че Русия е плащала бонуси за смъртта на американските войници.


В изявление министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че висшето военно ръководство разглежда сигурността на американските военни служители, включително в Афганистан, като основен приоритет.


„Искам да уверя всички членове на нашата служба, че Департаментът приема много сериозно всякакви потенциални заплахи срещу американските военни", каза той.


Еспер отбеляза, че докато той и други от военното командване на САЩ „се стремят да гарантират, че на разположение на войските на земята са най-доброто разузнаване, оръжия, съоръжения и оборудване, в момента няма потвърждаващи доказателства ... за валидиране на неотдавнашните твърдения относно злонамерена дейност на руския персонал срещу американските сили в Афганистан. "


Сензацията за бонуси - първоначално докладвана от New York Times миналия петък и по-късно подхваната от по-голямата част от мейнстрийм масовите медии - предполагаше зловещ пакт между Русия и елементи, свързани с талибаните. Основно на базата на интервюта с анонимни служители, първоначално историята твърдеше че американският президент Доналд Тръмп е бил информиран за заговора някъде в края на март и не е направил нищо в знак на отмъщение. Въпреки че историята беше отхвърлена незабавно от Москва като глупост, насочена към спиране на американския военен упадък в Афганистан, Съпротивата я прие като номинална стойност, като я превърна в още едно „доказателство за уютните връзки на Тръмп с Кремъл" - този път за сметка на членове на американските служби.


След като Белия дом, ЦРУ и Службата на директора на националното разузнаване категорично отрекоха да се е случил въпросният брифинг, разказът се измести. Последната версия на историята сега твърди, че разузнаването е било включено в един от писмените президентски ежедневници на Тръмп през февруари.


Освен това, след като самите талибани опровергаха докладите, заявявайки, че „не се нуждаят от насърчаване от която и да е трета страна за да извършват набезите си", NYT цитира официално лице, според което заподозрените получатели на парите били „престъпници отблизо свързани с талибаните. "

Станете почитател на Класа