Има нещо гнило с руския референдум

Путин завинаги: над 70% от руснаците одобриха промените в Конституцията. Една от тях позволява на Путин да остане на власт до 2036 година. Има обаче нещо гнило: появяват се все повече индикации

за масивни манипулации.

 

 

 

Заради пандемията от коронавирус гласуването на референдума в Русия продължи цяла седмица - от 25 юни до 1 юли. В първите дни почти 30% от имащите право на глас се включиха в гласуването - те дадоха гласа си в избирателните секции или от вкъщи. В Русия гласуването от вкъщи е възможно - попълваш бюлетината, след което в дома ти идва представител на избирателната комисия, който носи и урната. Освен това в страната бяха установени мобилни временни секции на най-неочаквани места - върху пън на дърво, в автобуси и палатки. Социологът Григорий Юдин е на мнението, че значителна част от избирателите са били принудени от работодателите си да гласуват. Именно те са участвали в референдума още в първите му дни, казва той.

Дългата продължителност на гласуването бе продиктувана от стремежа за избягване на струпванията на хора. По думите на председателката на Централната избирателна комисия Ела Памфилова, за час в една секция биха могли да гласуват само между 8 и 12 души, т.е. максимално 150 на ден.

Проблемът с домашното гласуване

Новата процедура бе съпроводена и от промени във възможността за гласуване от вкъщи. Преди пандемията това беше възможно само при наличието на основателна причина (например заболяване). Сега обаче тази необходимост отпадна. Достатъчно бе да се позвъни в избирателната комисия и да се договори час. Правозащитниците разкритикуваха това обстоятелство, тъй като то значително увеличи натоварването на наблюдателите, които трябвало да придружават урните до домовете на избирателите.

 

default

 

На третия ден от гласуването председателката на ЦИК призна за съществуването на проблема и помоли колегите си да ангажират още наблюдатели - за да се регулира процесът.

В московския квартал Раменка наблюдателите установили необичайно голям брой избиратели, гласували от вкъщи. Още на втория ден една четвърт от имащите право на глас били дали гласовете си. Комисията обаче не можа да представи подадените бюлетини, казва Кирил Трофимов, член на местната избирателна комисия в Раменка. Московската градска избирателна комисия призна, че процедурата не е била осъществена коректно и обеща да анулира резултатите в две от секциите.

Според ЦИК проблеми няма

Наблюдателите отправят критики и по друга причина: за разлика от предишни избори, когато избирателите е трябвало собственоръчно да вписват паспортните си данни, този път те са били напечатани предварително в листите и е трябвало само да се сложи подпис. Григорий Мелконянц от Сдружението за защита на правата на избирателите казва, че това дава големи възможности за фалшификации. "Щом паспортните данни са вписани, може лесно да се драсне нещо като подпис. Опитайте се след това да докажете, че избирателят не е подписал правилно!", казва той.

По негови данни, сдружението получило общо 1587 оплаквания от граждани, половината от които посочвали нарушения. В ЦИК обаче така и не е постъпила нито една сериозна жалба, изискваща намеса, изтъква заместник-председателят на комисията Николай Буляев.

Станете почитател на Класа