Twitter премахна публикация на Тръмп с негова снимка, след жалба от NYT

Twitter свали пост от президента на САЩ Доналд Тръмп, в който той използва снимка на себе си. Туитът бе свален малко след като NYT – Ню Йорк Таймс, вплетен в горчива вражда с Тръмп, подаде жалба за авторско право.


Въпросният туит беше публикуван от Тръмп във вторник и представи негова снимка заедно с думите: „В действителност те не преследват мен, а вас. Аз просто препречвам пътя им. "


За Тръмп не е странно да използва снимки на себе си, за да направи изявление в избрана от него социална медия. Този път обаче американският президент очевидно е направил грешка, използвайки снимка, щракната от фотографа на Times Деймън Уинтър.


Не отне много време на вестника, който наскоро ескалира атаките си срещу републиканския лидер, да открие очевидната проява на Тръмп и да подаде иск за авторски права, съобщи Axios.


След премахването на публикацията, Twitter потвърди, че компанията е действала по жалба за авторско право от носителя на правата. Таймс от своя страна признаха, че са призовали гиганта на социалните медии да предприеме действия.


Това не е първият път, когато Twitter сваля публикации на Тръмп, позовавайки се на нарушения на авторските права. Миналия месец платформата премахна видеоклип с клип на CNN, споделен от президента. Видеоклипът, в който се вижда, че едно малко дете тича след друго дете, бе премахнат, след като родителите на децата подадоха иск за авторски права.


Си Ен Ен, както и Таймс, отдавна са въвлечени в откровена публична война с Тръмп, който многократно ги е маркирал като "фалшиви новини", цитирайки по-специално техните твърдения за "руски тайни споразумения" в разгара на сагата "Русиягейт" , която оттогава позатихна.


С първоначалния дискурс за Русиягейт, сега развенчан, Таймс популяризира източник, който първоначално твърдеше, че Тръмп е бил информиран от разузнаването, че Русия е платила бонуси на афганистанските бойци, за да убиват американските войници. След като американските разузнавателни агенции и Белият дом отрекоха, че Тръмп някога е получавал такъв брифинг, историята се е поизмени няколко пъти и сега твърди, че разузнаването е било включено в едно от писмените резюмета на Тръмп през февруари и че заподозрените получатели на руските щедрости не са талибаните, а по-скоро "престъпници", които вероятно са имали връзка с тях. Въпреки изявлението на Пентагона във вторник, че „досега няма потвърждаващи доказателства, които да подкрепят историята" и след опровержения както от талибаните, така и от Москва - Таймс продължава да се придържа към съчинението си и да го притопля.

Станете почитател на Класа