М. Маккаули: „Гласуването в Русия е за първата в историята наистина руска конституция“

Предишните руски конституции са били вдъхновени или са били повлияни от чуждестранни законодателни примери, но измененията, за които страната сега гласува, са „наистина ориентирани към Русия", заяви английският историк Маккаули, специализиран по Русия.


Не е никак чудно тогава, че западните медии игнорират над 200 предложени промени в руската конституция и се съсредоточават само върху тази, която може да позволи на Владимир Путин отново да се кандидатира за президент, ако пожелае да го направи.


„Путин иска да бъде цар за цял живот - това крещят заглавията, това всички го разбират, а ако влезете в детайлите на конституционното право, хората се отегчават ", посочи Макаули.


Но вотът за измененията в конституцията, който приключва в сряда, всъщност е много по-голям от фигурата на президента на страната, заяви Макаули. Конституцията на Царска Русия от 1906 г. се основава на основния френски закон, докато Конституцията от 1993 г., приета при тогавашния президент Борис Елцин, черпи главно от американските идеи.


„Тази нова конституция е първата в руската история, която концентрира мислите си за Русия; тя е съсредоточена върху Русия и следователно това е първата наистина руска конституция" каза анализаторът.

Станете почитател на Класа