Парад на планети ще грее на нощното небе през юли

От 4 юли до средата на август от Земята ще може да се наблюдава подредба на планетите в Слънчевата система. От нощта на събота срещу неделя вече ще е възможно да се видят Юпитер и Сатурн с просто око, както и Марс и Венера на разсъмване.


Така нареченият „парад на планетите" възниква, когато няколко планети са от едната страна на Слънцето и образуват вид линия, често несъвършена.


Жителите на Земята обаче не винаги ще могат да виждат всички планети с просто око. Уран и Нептун, например, могат да бъдат наблюдавани само чрез телескоп, защото са твърде отдалечени планети. Меркурий от друга страна ще може да се види от 22 юли.


На 5 юли ще се случи и сенчестото затъмнение, известно като „гръмотевична луна", което може да се наблюдава от по-голямата част от Северна и Южна Америка, както и от части от Югозападна Европа и Африка. По време на затъмнението, което ще достигне максимум в 4:29 ч. GMT в неделя, около една трета от пълнолунието ще потъмнее леко за няколко часа, докато нашият спътник преминава през сянката, генерирана от Земята.

Станете почитател на Класа