Организаторите на рекламния бойкот срещу Facebook разказват за генезиса му

Активистите за граждански права, стоящи зад настоящия рекламен бойкот срещу Facebook, към който вече са се присъединили 800 компании, включително многобройни пазарни гиганти като Unilever, Ford и Coca-Cola, разказаха в разговор с Politico, кога се е появила идеята.


Дерик Джонсън, лидер на Националната асоциация за напредък на цветните хора (NAACP), заяви по време на интервю, публикувано на 3 юли, че „Facebook е място за размножаване на расовата омраза", като категоризира нейния основател и изпълнителен директор Марк Цукърбърг като „човек, с когото не можеш да разсъждаваш".


Според изданието произходът на сегашния бойкот датира от времето на президентските избори през 2016 г., когато Facebook е бил "тънка плака в петрито на расизма и дискриминацията", но мениджърите му - по мнението на активистите - не са направили достатъчно за промяна на ситуацията. Оттогава те са в контакт с представителите на Facebook, но не можаха да постигнат консенсус.


Конфронтацията между двете страни достигна своя връх в края на май. На 29 май президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува съобщение в Twitter и Facebook, в което, говорейки за протестите в Минесота, той заяви: "Когато започне плячкосването, започва и стрелбата." Twitter маркира съобщението като публикация, която нарушава политиките му срещу възхваляване на насилието, но не го премахна като обществен интерес. Междувременно Цукърбърг посочи, че правилата на Facebook не са нарушени, и заяви, че за разлика от Twitter, те не етикетират съобщения, които подбуждат към насилие, но смятат, че те трябва да бъдат премахнати, дори ако представляват журналистически интерес или са публикувани от политик.


"Когато Марк Зукърбърг разкритикува [основателя на Twitter] Джак Дорси за това, разбрахме, че имаме по-сериозен проблем, отколкото си мислехме", каза Джонсън.


На 1 юни Зукърбърг и активистите проведоха конферентен разговор за изборите през 2020 г., в който също се спряха на въпроса за публикациите на Тръмп. По време на разговора Рашад Робинсън, изпълнителен директор на Color of Change, заяви, че се нуждаят от „някаква друга опора".


Тогава различни активистки групи - NAACP, Free Press и дори Лигата на обединените граждани на Латинска Америка (LULAC) - се присъединиха към техните сили. „Чувствахме че няма какво друго да губим тук", призна Джонсън и добави, че „ срещите му с Facebook завършват без резултат" и те си помислиха, че„ трябва да направят нещо ".

 

В сряда бе разкрито, че Цукерберг се съгласил да се срещне и да влезе в диалог с активистките групировки, организирали масовия бойкот. Досега от тази кампания, неговата компания вече е загубила повече от 7 милиарда долара.

Станете почитател на Класа