Москва: "Създава се впечатлението, че САЩ се готвят да напуснат мораториума върху ядрените тестове"

Руското външно министерство заяви в изявление "САЩ се опитват да отклонят вниманието от Договора за цялостна забрана на ядрените опити, приет от Общото събрание на ООН през 1996 г., хвърляйки "намеци" срещу Русия".


"Отказвайки да ратифицира договора, американската страна го доведе до ръба на тотален крах. Впечатлението е, че Вашингтон подготвя световната общност да се откаже от доброволния мораториум върху ядрените тестове, който все още е в сила и в резултат на това да унищожи договора напълно", гласи изявлението.


Външно министерство припомни, че „за разлика от САЩ, които подписаха споразумението едва през 1996 г., Русия го ратифицира преди 20 години и го прилага успешно". "Официално потвърждаваме, че Русия продължава стриктно да спазва обявения мораториум върху ядрените изпитания, както и да спазва разпоредбите на договора относно забраната на тестовете, въпреки факта, че договорът не е влязъл в сила", посочва изявлението.


Според министерското изявление „Твърденията на САЩ, че Русия е нарушила мораториума за ядрени изпитвания, като е провела ядрени експерименти, които не отговарят на стандартите на САЩ за нулева ефективност, не са подкрепени от никакви доказателства". От Москва подчертават в допълнение, че „Русия, в съответствие с международните си задължения, не трябва да спазва никоя американска норма в областта на ядрените тестове".


Изявлението беше публикувано в отговор на изкривяването на фактите и очевидните фалшификации в годишния доклад на Държавния департамент към Конгреса на САЩ относно спазването на международните договори и споразумения в областта на контрола. на оръжия, разоръжаване и неразпространение.


Преди това външното министерство вече отбелязва, че „действията на Вашингтон в областта на контрола над оръжията стават все по-опасни и непредсказуеми". Говорителят на министерството Мария Захарова отбеляза „Вашингтон се оттегли от Договора за противоракетна ракета, спря участие в ядрената сделка на Иран, излезе от Договора за ядрените сили с междинен обсег (INF) и реши да се оттегли от Договора за открито небе".


През май The Washington Post съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че правителството на Доналд Тръмп разглежда възможността за провеждане на ядрен тест и въпросът бе обсъден на 15 май на среща на висши служители на основните агенции за национална сигурност.

Станете почитател на Класа