Пхенян: "Диалогът със САЩ е ненужен"

Заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чо Чо Сон заяви в събота, че Северна Корея няма нужда да влиза в преговори със Съединените щати и увери, че неговата страна вече е изготвила най-подробния стратегически график за контрол на продължителната заплаха от САЩ.


Политичката, цитирана от севернокорейската държавна агенция KCNA, подчерта, че " съществуващият слух за необходимост от провеждане на друга двустранна среща на върха преди президентските избори в САЩ, няма причина да съществува, тъй като САЩ упорито поддържат враждебна политика към Северна Корея и преговорите между двете страни не са възможни."


Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се срещнаха за първи път през юни 2018 г. в Сингапур и проведоха втора среща на върха през февруари 2019 г. във Виетнам. Но разговорите между Вашингтон и Пхенян спряха, след като се спъната в проблема за облекчаването на американските санкции.


"Ким предложи да се демонтира ядреният комплекс в Йонбион в замяна на отмяната на нашите санкции, но ние не можахме да го приемем", обясни тогава американският президент. Той добави, че въпреки че тази атомна централа е "много голяма", тя не е "достатъчно голяма".


"Ким иска да денуклеаризира, но той иска да го направи само в области, които са по-малко важни от областите, които искаме. Ние познаваме много добре страната. Ние знаем всеки сантиметър от тази страна. Трябва да получим това, което трябва", каза Тръмп.


Междувременно, две години след историческата първа среща на върха между лидерите, министърът на външните работи на Северна Корея попита риторично: "Въпросът е дали е необходимо да продължим да се ръкуват [Ким и Тръмп], след като виждаме, че няма обективно подобрение в отношенията между Северна Корея и САЩ".


„Освен ако САЩ не прекратят враждебната политика спрямо нашата страна, Вашингтон ще продължи да бъде дългосрочна заплаха за нашата държава, нашата система и нашия народ", подчерта външният министър.

Станете почитател на Класа