Енергийна компания се отказа от изграждане на газопровод в САЩ и продаде активите си

Американската енергийна компания Dominion Energy обяви на 5 юли, че се отказва от плановете си да осъществи проекта за газопровод на Атлантическия бряг, който се простира от Западна Вирджиния до Северна Каролина.


Според изявление на компанията, дадено заедно с друг участник в инициативата, Duke Energy, отмяната се дължи на "постоянните забавяния и несигурността за увеличението на разходите, които застрашават икономическата жизнеспособност на проекта". Текстът подчертава, че от обявяването на проекта през 2014 г. цената му е нараснала от 4500 до 8000 милиона долара.


Трябва да се отбележи, че компаниите, които отговарят за създаването на газопровода с дължина над 960 километра, се сблъскаха с противопоставяне от екологичната общност, която твърди, че той представлява заплаха за опазването на околната среда в региона. През юни Върховният съд на САЩ оправда проекта, се казва в изявлението, но той все още е отменен.


Томас Ф. Фарел II и Лин Дж. Гуд, председатели съответно на Dominion Energy и Duke Energy, подчертават "това съобщение отразява нарастващата правна несигурност, която съществува днес по отношение на развитието на широкомащабна енергийна и индустриална инфраструктура в САЩ. Докато тези проблеми не бъдат решени, способността за задоволяване на енергийните нужди на страната ще бъде значително оспорена", подчертават те.


В друга публикация Dominion Energy обяви „продажбата на почти всички свои активи в сегмента за транспортиране и съхранение на газ на инвестиционния конгломерат Berkshire Hathaway, собственост на милиардера Уорън Бъфет, в сделка на стойност 9,7 милиарда долара, включително 5,7 милиарда долара от съществуващите дългове на компанията."


От своя страна Бъфет каза " В Berkshire Hathaway сме много горди да добавим толкова голямо портфолио от активи за природен газ към нашия вече силен енергиен бизнес".

Станете почитател на Класа