Маските в Германия остават

Да носим ли маски или не? Дни наред в Германия спореха относно това правило. Сега обаче здравните министри решиха: маските остават. И Меркел беше твърдо против отмяната на правилото.

 

 

 

Много от търговците биха се радвали, ако правилото за носене на маски отпадне. А и немалко политици. След интензивни дебати, продължили няколко дни, здравните министри на отделните федерални провинции обаче решиха: маските остават! И канцлерката Ангела Меркел бе строго против отмяната на правилото за носене на предпазни маски в магазините.

Как да помиришеш парфюм с маска?

"Подходът до момента като цяло бе правилен. Доказателство за това е ниският брой новозаразени. Защо обаче и сега правилото за носене на маски в магазините остава?", пита се собственикът на четири бутика в Росток Михаил Щробел, който се чуди как да обясни това задължение на своите клиенти. В Мекленбург-Предна Померания почти няма заразени - но в търговските обекти задължението за маските важи все така.

Поради това клиентите купуват само най-необходимото, и то дори без да пробват дрехите, споделя Щробел. Според него задължението за носене на маски има катастрофално отражение върху бизнеса - как например да разбереш дали даден парфюм ти харесва или не? Щробел изтъква, че именно това е разликата между супермаркетите и другите магазини - няма как да не се купува храна, но покупката на неща като дрехи, парфюми и аксесоари може и да бъде отложена.

Мнението на Щробел се споделя от мнозина търговци в Германия, които са изправени пред огромни загуби. Задължението за носене на маски е обект на много критики, особено щом в редица други сфери мерките се разхлабват все повече.

"Крайно време е задължението за носене на маски да се превърне в препоръка", казва Кай-Уве Тец от Дружеството на търговците в град Нойбранденбург, провинция Мекленбург-Предна Померания. Мнозина други мислят като него, но не смеят да споделят публично мнението си. "Въпросът е много деликатен", казва един от търговците, пожелал анонимност. Най-общо казано - търговците се надяват задължението за носенето на маски да отпадне колкото може по-скоро. 

Какво мислят политиците

"Ако броят на новозаразените продължава да е нисък, не виждам причини задължението за маски в търговските обекти да остане", казва икономическият министър на провинция Мекленбург-Предна Померания Хари Главе. Напоследък в тази провинция има по 1-2 новозаразени на ден при население от 1,6 милиона. Главе смята, че задължението за носене на маски в търговските обекти би трябвало да отпадне за всички северни германски провинции, а още по-добре - за цяла Германия.

Но не във всички провинции споделят това мнение. В Шлезвиг-Холщайн са твърдо против скорошния край на правилото за маските. В провинция Долна Саксония пък мислят, че дискусиите по въпроса трябва да продължат. Министър-председателката на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйер изтъква: "Аз те защитавам, ти ме защитаваш, това е основният ни принцип. Затова нека всеки поеме отговорност и продължава да носи маска". 

Премиерът на най-южната германска провинция Маркус Зьодер смята, че маските са "един от малкото инструменти" срещу разпространението на коронавируса. "Засега повод за промяна няма", обяви той. Зьодер заяви също така, че отмяната на задължението за носене на маски в момен та би било грешка и неправилен сигнал към хората, ако се има предвид например щурма към пъбовете в Англия.

Ръководството на ХДС от своя страна изрази загриженост от вероятната поява на втора вълна на пандемията покрай ваканционните пътувания. Най-вече заради това, че авиокомпаниите не гарантират достатъчно дистанция между пасажерите. Канцлерката Ангела Меркел се обяви твърдо за задължението за носене на маски в магазините. "Навсякъде, където минималната дистанция не е гарантирана, маската трябва да остане като неотменно защитно средство", заяви правителственият говорител Щефен Зайберт, визирайки обществения транспорт и търговските обекти.

Какво мислят хората

Клиентите така или иначе не се задържат дълго в магазините. Според едно актуално проучване, някои търговци се оплакват, че посетителите не спазват изискванията за носенето на маски. От друго пък излиза, че в магазините идват по-малко клиенти заради задължението за носене на маски. А половината от запитаните посетители на магазини в Кьолн казват, че без маските биха пазарували повече.

 

 

 

Станете почитател на Класа