Помпео: САЩ ще забранят TikTok и други китайски приложения за социални медии

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че Вашингтон обмисля забрана на китайските приложения за социални медии, включително ултра популярното TikTok, очевидно вдъхновен от подобна забрана в Индия и Австралия.


Говорейки пред Fox News, Помпео потвърди, че „със сигурност гледаме към забрана на TikTok и други китайски приложения", следвайки Индия, която забрани 59 китайски приложения след граничните разправии с Пекин и Австралия, която заплаши да направи същото.


„Американците трябва да изтеглят тези приложения само ако искат тяхната информация да е в ръцете на Комунистическата партия на Китай", пошегува се той.


Въпреки че призна, че „не иска да се изпреварва президента", американският дипломат все пак изглежда заплашва 30 милиона американски потребители на TikTok с оттеглянето на любимата им платформа за микроблогинг, още преди да се опита да установи връзка между твърдението, че TikTok тайно осъществява достъп до клипбордовете на потребителите и Huawei, основният конкурент на американските компании за доминиране в телекомуникационния сектор. Въпреки честите обвинения от страна на Помпео и други в администрацията на Тръмп, обаче, не е доказано, че оборудването на Huawei включва опасните задни вратички за Пекин.


Индийската забрана разведе с TikTok с най-големия му пазар, което индийският офис на компанията бърза да поправи. Американската забрана без съмнение също ще бъде катастрофална - но може да се окаже по-катастрофална за Вашингтон, тъй като легионите на зависими от Тикток американски тийнейджъри, които вече са успели да блокират милиони от присъствие на един от митингите на президента Доналд Тръмп, получават тлъста нова причина да се разбунтуват срещу правителството му.

Станете почитател на Класа