Масови депортации от САЩ на студенти, ако университетите преминат към онлайн обучение

Американските имиграционни власти предупреждават чуждестранните студенти в колежи, предлагащи курсове само онлайн, че ще трябва да се прехвърлят в училища с очни занимания или да бъдат изправени пред депортиране.


Имиграцията и митниците (ICE) сложиха край на временните изключения, които предоставиха на чуждестранните студенти през пролетния семестър, оставяйки само до есента някои студенти, чиито училища са преминали към обучение онлайн. Вратичката позволи на притежателите на студентски визи за неимигранти да останат в САЩ, докато взимат онлайн курсове поради епидемията от коронавирус, която принуди университетите да се затворят в кратки срокове.


Съгласно новите правила, чуждестранните студенти неимигранти, които посещават колежи само с онлайн курсове за есенния семестър, трябва да сменят училището или да напуснат страната. "Ако не, те могат да се сблъскат с имиграционни последици, включително, но не само, започване на процедура за извеждане", се предупреждава в известието, публикувано на уебсайта на ICE в понеделник.


На тези студенти, които искат да влязат отново в САЩ за есенния семестър, ще им бъдат отказани визи, ако училището им предлага единствено онлайн курсове, добави ICE, който администрира програмата за студентски визи в САЩ. Въпреки това, те могат да се върнат, ако училището премине към очни часове - и ако това се случи, те наистина трябва да се върнат, или рискуват да загубят ученическата си виза завинаги.


Студентите имат само 10 дни, за да уведомят за програмата, ако преминат към курсове само онлайн и да започнат процеса на напускане на САЩ, преди ICE да ги настигне.


Освен това напускането на САЩ не е толкова лесно, колкото беше преди - страната остава епицентърът на пандемията Covid-19, а много авиокомпании са съкратили полетите до и от градовете на САЩ. Останалите полети може да са извън достъпния диапазон за студенти, които са направили грешката да платят предварително за своите курсове в колежа.


Мнозина бяха мистифицирани защо рухналата американска икономика ще се разстреля още повече, като освобождава хилядите чуждестранни студенти, които внасят купища пари в страната всеки семестър за наем, храна и други разходи. Колежите също вероятно ще почувстват ужилването, тъй като заплащането за общежития и храненето са дойна крава, която ще пресъхне.


Разбира се, някои училища са решили този проблем, като са таксували пълна такса за онлайн курсове. Харвардският университет поддържа легендарно високото си обучение, въпреки че само 40 процента от студентското му тяло ще бъде пуснато в кампуса. Онези, които живеят в кампуса, ще бъдат подложени на чести тестове на Covid-19 - веднъж на всеки три дни - така че може би тези, които живеят извън кампуса, ще получат по-добрата сделка, въпреки че е трудно да наречем 70 000 долара на семестър „сделка".


Правейки още по-объркващи въпросите, около 13 400 служители на Службата за гражданство и имиграция на САЩ, около 70 процента от работната сила на агенцията, ще се сблъскат с опасност от съкращаване след по-малко от месец - освен ако Конгресът не отпусне 1,2 милиарда долара спешно финансиране. Финансовият недостиг отчасти се дължи на пандемията. Приходите обаче намаляват от 2017 г., тъй като администрацията на Тръмп съкрати много от имиграционните „програми на отворени врати" на своите предшественици.

Станете почитател на Класа