Рябков: „Москва не приема американските ултиматуми по Договора за открито небе“

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обяви, че Москва не приема ултиматумите на САЩ по Договора за открито небе.


Двете държави не успяха да сближат позициите си по време на онлайн конференцията за бъдещето на договора и Вашингтон може да се оттегли от договора през ноември, според руския заместник-министър на външните работи.


Рябков отбеляза, че Москва не вижда готовността на редица страни-членки на договора наистина да помогнат за решаването на съществуващите проблеми. По този начин Русия оставя на масата "всички варианти" по отношение на оттеглянето на САЩ от споразумението.


Това 34-станно споразумение дава възможност да се наблюдават военните действия на тези държави, в жест на прозрачност след края на Студената война.


На 21 май Доналд Тръмп обяви, че страната му ще се оттегли от Договора за отворено небе в рамките на шест месеца и обоснова решението, с предполагаеми нарушения от страна на Русия. В същото време администрацията на САЩ заяви, че " може да преразгледа своето решение, ако Русия се върне към пълно съответствие с условията на пакта ".


От своя страна говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия също така отправя "много ясни" искания срещу САЩ от дълго време по отношение на начина им на спазване на договора.

Станете почитател на Класа