Причините за началото на Втората световна война: Защо Путин е прав

Статията на Путин за причините за избухването на Втората световна война предизвиква голям интерес и си струва да се прочете, се казва в материала. Много западни коментатори я отхвърлят, наричайки я елемент на „тенденциозна пропаганда“. Но това е далеч от истината. Авторът разглежда четири въпроса, отговорите на които потвърждават справедливостта на мислите на руския президент.

 

Причините за началото на Втората световна война: Защо Путин е прав

 

1. Какво каза Путин и има ли истина в думите му?

Путин най-вече иска да оправдае пакта Молотов-Рибентроп, подписан през август 1939 г. и по този начин да премахне отговорността за избухването на Втората световна война от Съветския съюз. Вместо този пакт Путин предлага да се обърне голямо внимание на Мюнхенското споразумение от 1938 г. и да се прехвърли отговорността на тези страни, които са го подписали.

Всеки знаещ историк може да разкаже за грешките на Великобритания и Франция много повече. Например в статията си Путин не споменава англо-германското морско споразумение или споразумението Хор-Лавал от 1935 г., въпреки че и двете споразумения подкопават основите на колективната сигурност.

В интервю за руската телевизия през март Путин възмутено заяви: „Нека тогава другите държави честно да кажат как оценяват поведението на своето ръководство в онези дни“.

2. Защо Путин написа тази статия и какво означава това?

Путин написа своята статия в отговор на резолюцията, приета от Европейския парламент миналия септември, „За значението на запазването на историческата памет за бъдещето на Европа“.

Вторият от 22-те параграфа на резолюцията осъжда Пакта Молотов-Рибентроп, неговите тайни протоколи и разделянето на Източна Европа, последвали подписването на пакта.

В резолюцията се казва, че Пактът е станал „непосредствената” причина за избухваненто на Втората световна война…

Статията показва, че Путин не само се гордее с ролята на Съветския съюз във Втората световна война, той е фиксирал върху това.

Защо Путин направи това? Той твърди, че иска да защити свещената памет за огромната жертва на Съветския съюз в онази война. Според него твърденията, че Съветският съюз е отговорен за започването на Втората световна война, омаловажават тази жертва.

3. Защо Европейският парламент прие тази резолюция?

Путин твърди, че резолюцията на ЕС е елемент на „съзнателната политика за унищожаване на следвоенния световен ред“.

Първо, тази резолюция беше приета далеч не единодушно: 20% от членовете на Европейския парламент гласуваха против. Обединеното кралство стана основен източник на опозицията — 24 от 73 гласа.

Почти всички членове на Европейския парламент, които подкрепиха тази резолюция, бяха представители на Централна и Източна Европа…

…Колкото и да е иронично, именно недоверието в намеренията на Съветския съюз накара Великобритания и Франция да откажат да влязат в съюз със СССР в навечерието на Втората световна война…

4. Какво трябва да каже Западът сега?

…Каквито и разногласия и да има по причините за избухването на Втората световна война и колкото и да беше ужасен съветският режим, никой не може да оспори факта, че Съветският съюз — руснаци, украинци, беларуси, казахи и други народи — направи най-голямата жертва в тази война….

Второ, Путин настоява, че при оценката на войната „е от основно значение да се разчита само на архивни материали, доказателства на съвременници, да се изключат всякакви идеологически и политизирани спекулации“.

Без съмнение, това е така.

Трето, спорете за историята на нейния език. Ако осъдите действията на дадена държава в миналото, това не означава, че тя е виновна понастоящем.

Точно така трябва да реагира Западът. Не трябва да търсим виновните и да броим точките. Нека говорим за това открито и честно. Призивът към истината винаги сее своите семената.

Автор: Д-р Найджъл Гулд-Дейвис — редактор на Strategic Survey и старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания. Бил е началник на икономическия отдел на британското посолство в Москва и британски посланик в Беларус.

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа