„Маските са новото нормално и които ги отказват, трябва да бъдат третирани като пияни шофьори“

Президентът на Кралското британско общество, Венки Рамакришнан, биолог, носител на Нобелова награда и ръководител на Английската научна академия, призова всички да носят маски за лице, което е „новото нормално", докато коронавирусът изчезне. Той сравни отказа на някои да го направят, с антисоциалните поведения като шофиране в нетрезво състояние или без предпазен колан.


Никой не бива да напуска дома си без да има маска за лицето, маските трябва да се носят "особено на закрито и в затворени обществени пространства, където социалното дистанциране е трудно" каза той.


„Навремето беше съвсем нормално да пием две-три напитки и да шофираме до вкъщи, а също така беше нормално да шофираме без предпазни колани. Днес и двете действия се считат за антисоциални. Не носенето на маска за лице на публично място трябва да се разглежда по същия начин."


Рамакришнан описа маските за лице като „друг елемент от облеклото, който е част от новото нормално и трябва да се носят, защото това е правилното".


Носенето на маски би намалило шансовете за възобновяване на вируса и необходимостта от бъдещи блокировки, твърди Рамакришнан, като добави, че това ще защити всички от служителите на Националната здравна служба до бабите и дядовците.


„Обединеното кралство изостава от много страни по отношение на носенето на маски и по ясни политики и насоки за обществото, относно носенето на маски", добави Рамакришнан, като посочи широкото им приемане в Италия, Испания и Франция. Той обвини неадекватното послание от страна на правителството, отбелязвайки "Ако напътствията са непоследователни, хората ще следват собствените си предпочитания."


Докато сега правителствата по света налагат маски за лице като начин за справяне с коронавируса, в първите дни на пандемията почти всички - включително Световната здравна организация - настояваха, че те са безполезни или вредни. Както по-късно се оказа, това просто е имало за цел да потисне гражданското търсене, за да се гарантира, че има достатъчно запаси за медицинските работници.


Друг удар по доверието дойде от различното третиране на масовите събирания. Протестите срещу блокирането бяха счетени за неприемливи и опасни за общественото здраве, дори когато демонстрантите носеха маски и практикуваха социално дистанциране, докато масовите събирания, фокусирани върху исканията за расова справедливост, без маски и често прерастващи в насилие, по политически причини бяха възхвалявани като правилни.

Станете почитател на Класа