Петте фрази на Тръмп, които изглаждат острите ръбове с Мексико

От „Мексико не е наш приятел" до „Ще изградя най-голямата стена, която някога са виждали", сега думите на президента Доналд Тръмп към латиноамериканската държава са се укротили, или поне така беше по време на посещението на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор в Белия дом.


Мексиканският президент беше предвидил, че той "не пътува в план за конфронтация с американския си колега ". И за изненада на двете страни, по време на срещите, проведени от двамата държавни глави на 8 юли във Вашингтон, без сянка от предишните противоречиви изявления, това което остана, бяха комплименти на Тръмп за съседната страна.


"Връзката между Съединените щати и Мексико никога не е била толкова близка, както сега . Тя никога не е била толкова силна, никога не е била толкова близка. Ние вършим огромна работа заедно", заяви американският президент в речта си, произнесена в Роуз Гардън където двамата лидери подписаха съвместна декларация за влизането в сила на търговското споразумение и сътрудничество в рамките на коронавирусната пандемия.


Тръмп посочи 36-те милиона души от мексикански произход, живеещи в Съединените щати, като „невероятни работници, мъже и жени, които са велики бизнесмени". Той се обърна към Лопес Обрадор, за да потвърди: "Те са много, много успешни. Те са като вас: те са твърди преговарящи и велики бизнесмени."


По-късно той се позова на „изключителните приноси на мексикано-американците, които се приемат във всяка индустрия и общност в САЩ - от изкуството до търговията, науката и медицината, мексиканците са невероятни", каза той.


Часове след съвместното подписване на декларацията и преди вечерята, организирана в Белия дом, Тръмп и Лопес Обрадор се обърнаха с по няколко думи към делегациите на двете страни. Там американският президент говори за ценностите, вярата и бъдещето, което за Мексико и САЩ е общо.


" Мексико и САЩ са горди и суверенни нации, изградени през поколенията от потта, саможертвата и предаността на трудолюбиви хора, които обичат страната си и които дават всичко, което имат, за да създадат по-добър живот за своите красиви деца", каза Тръмп.


Президентът направи препратка и към "благословената територия на Мексико и САЩ, която има не само необикновени ресурси, но и някои от най-енергичните, приключенски, решителни и талантливи хора на Земята."

 

И накрая, Тръмп беше убеден, че „след посещението на Лопес Обрадор във Вашингтон, съдбата и на двете страни никога няма да бъде в по-добри ръце и никога няма да има по-добро бъдеще".


Самият Лопес Обрадор, който беше широко критикуван в страната си, че е приел посещението в САЩ в разгара на предизборна кампания за преизбиране на Тръмп, каза на делегациите на двете държави: „Прогнозите се провалиха, ние не го направихме. Ние се борим, приятели сме и ще продължим да бъдем приятели. "

Станете почитател на Класа