Триумфалният успех на Путин

Путин премина през референдум, за да си гарантира пожизнено управление, а руснаците подкрепиха промените, потвърждавайки консерватизма на Русия, вярна на „традиционните ценности“. Сега е моментът Путин да се заеме с имиджа си и да организира „нова Ялта“, разсъждава авторът.

 

Jutarnji list (Хърватия): Триумфалният успех на Путин прокарва пътя към "нова Ялта"

 

Нищо ново не се случва на изток от нас. Путин, Путин и отново Путин поне (ако всичко е наред) 16 години, в допълнение към вече съществуващите 20.

…Резултатът беше очакван: почти 80% бяха „за“ (около 78%), а малко повече от 20% бяха „против“ при избирателна активност от 65%.

Кремъл е изключително доволен от «триумфалния успех на Путин» и доверието, което руснаците му оказаха. Високата избирателна активност беше важна за Кремъл.

Преди референдума Путин проведе военен парад в чест на 75-годишнината от Победата във Втората световна война, събитието, на което той основава своята политика с руско международно значение — величие и непобедимост или по-скоро неподчинение.

 

 

 

 

В навечерието на Деня на победата Путин призова руснаците да гласуват на референдума, където да дадат гласа си за своите деца и суверенната държава, която ще им осигури социална стабилност, образование и медицина, тоест щастлив живот, „за страната, която ще предадем на нашите деца и внуци».

В новата Конституция на Русия бракът се определя като „съюз изключително между мъже и жени“, а руският език се нарича „езикът на държавообразуващия народ“. Намерено е място и на Бога, споменава се, че не бива да се „намалява значението на подвига на народа в защитата на отечеството“.

Според новата Конституция Русия ще може да откаже да изпълни решение, да речем, на Хагския съд.

Сега Путин ще пристъпи към организирането на „новата Ялта“, тоест ще предложи среща на ръководителите на всички държави, които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Той ще представи това като възможност за преразпределение на света след Студената война и за утвърждаване на ролята на Русия като най-важен международен субект.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа