В Мексико създадоха прозрачна маска, през която се вижда усмивката

Мексикански изследователи от Западния институт за висши технологии и изследвания (ITESO) създадоха прозрачна маска за лице, която позволява да се вижда изражението на лицето, съобщават местните медии.


Този протектор за лице е толкова ефективен, колкото и известните маски N95, разкри Мигел Хуерта, професор в ITESO, в своя акаунт в Twitter. N95s са най-често използваните маски за лице от медицинския персонал, работещ с болни от covid-19 по целия свят.


Освен, че може да се използва многократно, новата маска е ефективна „за неопределено време", добави той.


Най-важната характеристика на маската обаче е, че " тя позволява да се виждат усмивките". Тя дава възможност да видите как устните се движат при говорене, нещо жизненоважно за тези, които зависят от визуалната комуникация, като например четене по устни или използването на езика на знаците. Според Световната здравна организация (СЗО) около 5% от световното население страда от някаква форма на деактивиране или загуба на слуха.


Институтът, който притежава патентите за иновативния продукт, се стреми търговската експлоатация на проекта да бъде насочена само към компании със социална отговорност.

Станете почитател на Класа