Главният руски инфекциолог: "Втората вълна на covid-19 зависи от три фактора"

Експерти от цял свят обсъждат дали има или няма втора вълна на пандемията от covid-19 и от какво зависи.


Главният специалист по инфекциозни заболявания на руското Министерство на здравеопазването проф.Владимир Чуланов потвърди, че всичко ще зависи от това дали хората спазват ограничителни мерки и мерките за сигурност.


"Механизмите за разпространение на новия коронавирус са известни и са еднакви навсякъде. Инфекцията по въздух се предава от човек на човек чрез близък контакт, особено ако не се използват лични защитни елементи. Всяко масово събиране създава идеални условия за бързото разпространение на вируса ", каза проф. Чуланов.


Като отрицателен пример той посочи ситуацията в САЩ и Индия, където неспазването на простите антиепидемични мерки доведе до увеличаване на честотата на инфекциите. Дори такава основна мярка като носенето на маски за лице на обществени места може да предотврати разпространението на инфекцията като цяло, каза експертът. Ето защо начинът, по който се развива епидемичната ситуация в бъдеще ще зависи, наред с други неща, от отговорното поведение на населението.


„Динамиката на епидемията, включително възможното по-нататъшно увеличаване на заболеваемостта, така наречената втора вълна, зависи от три прости фактора: наличието на източник на инфекция (болни хора), наличието на чувствителни организми (здрави хора) и условията за предаване на инфекция от едната в другата група", подчерта Чуланов.


Професорът припомни, че отговорното отношение на всички и строгото спазване на мерките за предотвратяване на инфекции, пренасяни по въздуха (носете маски, мийте ръцете си често, поддържайте социално разстояние, изолирайте болните) може да забави развитието на епидемията и да предотврати потенциалната втора вълна.


Чуланов също заяви, че „благодарение на предприетите карантинни мерки и разпоредбите за предотвратяване на разпространението на коронавирус в Русия, успяхме значително да намалим заболеваемостта и да обърнем развитието на епидемията. Но това може да се нарече малка победа в една битка: войната още не е приключила", каза експертът.

Станете почитател на Класа