Здравният шеф на САЩ: “Сovid-19 може да победим за седмици, ако всички си изпълняват ролята“

Директорът на общественото здравеопазване на САЩ, вицеадмирал Джером Адамс, увери, че страната му може да победи covid-19 за две или три седмици, "ако всеки изпълни своята роля", както той коментира по време на интервю, за програмата на CBS News „С лице към нацията".


"Ние имаме силата да спрем разпространението", каза Адамс. "Заедно можем да променим това само за две или три седмици, ако всеки си свърши своята работа", добави вицеадмиралът. Той посочи, че се публикуват все повече изследвания, които демонстрират ефективността на носенето на маска.


В този смисъл Адамс подчерта, че настоящата ситуация може да бъде променена за няколко седмици, ако „критична масата от хора покрият лицата си, практикуват социално разстояние от поне 1,8 метра и правят това, за което знаем, че е ефективно за борба с пандемията. Ние имаме способността да променим това много бързо, ако хората постъпват правилно", настоя той.


От друга страна, Адамс заяви, че въпреки скорошното увеличение на случаите в много части на страната, нацията му се намира на съвсем различно място в сравнение с февруари или март, като се аргументира, че има увеличение повече от 300% на наличието на индивидуална защитна екипировка.


Той обясни също, че сега имат антивирусното лекарство ремдезивир, стероиди и възстановителна плазма, така че ако някой е диагностициран с новото заболяване, шансовете да умре са значително по-ниски, отколкото преди четири или пет месеца.


Когато водещата Маргарет Бренън му напомни, че през март той каза, че използването на маски не работи за предотвратяване на разпространението на коронавирус сред широката общественост и призова хората да спрат да ги купуват, вицеадмиралът обясни, че веднага след като научната общност е заявила, че маските са необходими, препоръките се промениха. В този смисъл той посочи, че е необходимо хората да разберат защо е полезно да се предпазват с маска.


Адамс подчерта, че правителството работи с щатите, за да гарантира, че те могат да отговорят на тази „невероятно заразна болест", като част от този процес включва забавяне на разпространението. Той също така призна, че броят на тестовете трябва да се увеличи.


Инфекциите в САЩ наброяват общо 3 235 861, като 134 423 души са загинали от covid-19.

Станете почитател на Класа