„Американско-руските отношения остават в най-долната точка, неподходящо за водещи ядрени сили“

"Страшното състояние на отношенията между САЩ и Русия не е това, което другите страни очакват от двете страни с най-големите ядрени арсенали в света", заяви говорителят на Кремъл.


"Отношенията ни остават почти на дъното. Ситуацията е ужасна както в двустранните аспекти, така и по отношение на отговорността ни за многостранните дела, на първо място, в контрола над оръжията и стратегическата стабилност", заяви Дмитрий Песков в интервю за руската телевизия.


Той отбеляза, че "срамежливите контакти на експертите между двете държави не успяват да запазят стратегически споразумения за контрол на оръжията, като вече несъществуващия Договор за ядрени сили със среден обсег (INF)", който бе бракуван по призива на Вашингтон миналата година.


САЩ работят от години за разглобяване на механизмите за контрол на оръжията. Договорът за борба с балистичните ракети бе бракуван при Джордж Буш, за да защити САЩ и техните съюзници от евентуални атаки от страна на Иран и Северна Корея.


INF беше прекъснат след като САЩ обвиниха Русия, че не е изпълнила задълженията си по пакта. Москва отрече тези обвинения и заяви, че те просто се използват като претекст за прехвърляне на отговорността за ескалационен ход, който САЩ не иска да им бъде приписан.


Вашингтон твърди, че договорите, които има с Русия, са му попречили да се конкурира изцяло с Китай, нация, който не е участник и не се придържа към тези споразумения и се разглежда като стратегически конкурент на правителството на САЩ.


Песков посочи, че по отношение на ядрената си сила Пекин не може да бъде сравнен нито с Русия, нито със САЩ.


"Нашите две държави имат най-големите ядрени арсенали. Никоя друга държава, включително Китай, който американците настояват усилено да влезе в преговори за контрол над оръжията, не може да се сравни с двете страни", каза той.


Нов СТАРТ е последният основен двустранен договор, ограничаващ руските и американските ядрени сили до 1550 оперативно разположени ядрени бойни глави, въпреки че хиляди повече остават на склад във всяка страна. За сравнение, Китай се смята, че има общо 320 ядрени бойни глави, според последния годишник на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (SIPRI).

 

Американско-руският договор следва да изтече през следващия февруари, освен ако двете страни не се споразумеят да го удължат. Москва многократно е изразила опасения, че изглежда, че Вашингтон желае да прекрати договора.

Станете почитател на Класа