Сърбия и Косово правят крачка напред с първа "брюкселска" среща от 2 години

Лидерите на Сърбия и Косово сядат отново на една маса след двегодишно прекъсване - в Брюксел те се връщат към диалог, който може да отвори вратата за нормализация между двете държави.

 

Срещата на президента Александър Вучич и премиера Авдула Хоти се провежда в момент, когато ЕС си върна инициативата в диалога на Сърбия и Косово. Това стана, след като месеци работа на специалния представител на президента на САЩ, Ричард Гренел, не успяха да доведат до среща в Белия дом на 27 юни. Причината бе обвиненията към косовския президент Хашим Тачи, които той получи за военни престъпления от базиран в Хага съд, работещ по случаи на бойците от Армията за освобождение на Косово.

Още преди Тачи да се изтегли от срещата - а след него и Хоти - ЕС започна работа по бъдещи срещи между Сърбия и Косово заедно с Париж и Берлин. Освен европейското ръководство Елисейският дворец също прие Вучич и Хоти поотделно в последните седмици, преди да ги събере на видеоконференция.

И двата дистанционни разговора от миналата седмица не дадоха резултати, не и такива, които да бъдат обявени от преговарящите. Специалният представител на ЕС за диалога между Сърбия и Косово, Мирослав Лайчак, обаче заяви, че между Белград и Прищина има съгласие за темите, които трябва да се обсъждат днес.

Тези параметри на разговора не са известни. Белград е изключвал признаване на Прищина в последните коментари. Президентът Вучич обаче е намеквал, че и такъв сценарий не е невъзможен, макар и при определени условия.

Каквото и да стане, връщането на масата е успех след две години застой, след като Сърбия и Косово втвърдиха тона след отдръпването от идеята за сделка, включваща размяна на територии на етнически принцип. Тя се приемаше от САЩ, но в Европейския съюз - както и днес - предизвикваше разнопосочни реакции.

Станете почитател на Класа