Ромите и днес са в опасност

Днес е Европейският ден в памет на геноцида срещу синти и роми. Но само възпоменанието не стига - на расизма и национализма трябва да се сложи край, казва Романи Розе от Централния съвет

на германските синти и роми.

 

 

 

На втори август 1944-а година в газовите камери на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау са убити последните 4300 синти и роми, живеещи в т.нар. "цигански лагер". Този ден е символ на Холокоста на нацистите спрямо над половин милион синти и роми в окупирана Европа.

Почитаме паметта на тези жертви. Почитаме паметта на всички жертви на геноцида спрямо синти и роми, както и всички жертви на националсоциализма. Този ден е от голямо значение за синтите и ромите в цяла Европа. Възпоменанието на жертвите на нацисткия геноцид се е превърнало в част от нашата идентичност.

Преди пет години Европейският парламент определи втори август за Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите и призова членките на Европейския съюз да го обявят в своите страни за Ден на почит към загиналите синти и роми. Полша бе първата, която стори това.

Антициганизмът, антисемитизмът и расизмът стават все по-брутални

Европа е изправена пред големи предизвикателства заради традиционния за много държави расистки национализъм. Съзнанието за нашата демокрация, за правовата държава и европейските ценности вече не може да бъде гарант за устоите на демокрацията, когато в много европейски държави начело излизат националистически партии и правителства.

Отдавна наблюдаваме, че омразата срещу синти и роми, срещу евреи и други малцинства се разпространява все повече. Нападенията в Хале през октомври миналата година и в Ханау през февруари 2020-а са само последните примери от Германия за нарастващата бруталност на антициганизма, антисемитизма и расизма.

Разцеплението на обществото - заплаха за ромите

Синтите и ромите обитават Европа от над 700 години, ние сме граждани на своите родни страни. Нацистите бяха тези, които първо ни нападнаха и изолираха, след което ни отнеха гражданството, депортираха ни и накрая искаха да ни избият. Расизмът на нацистите, чието ядро е екстремният и радикален антисемитизъм и антициганизъм, бе същността на Третия райх и това характеризира Холокоста: престъпление срещу човечеството, безподобен исторически цивилизационен срив.

Двайсети век бе белязан от две световни войни и редица войни в почти всички части на света. Днес, в 21-и век, сме изправени пред ситуация, в която демокрациите се предават сами, в която принципите на правовата държава се подкопават, и в която различните лагери в нашето общество почти не могат или не искат да общуват помежду си.

Всичко това води до една непоносима ситуация, която можем да преодолеем само със съвместни усилия. За ромите в Европа това разцепление в много от обществата на европейските държави представлява особена опасност. Общественото напрежение отново и отново бива отклонявано към малцинствата и сега пак съществува опасността от гонения и погроми по отношение на ромите.

Европейските правителства трябва да заклеймят антициганизма, антисемитизма и расизма

Аушвиц е съвестта на ценностите за демократичните държави. Всички ние трябва да спрем да мълчим и да омаловажаваме, трябва да спрем да пренебрегваме проявите на расизъм и национализъм, насочени срещу Европа, срещу нашите общи демократични ценности. Не трябва да допускаме националисти и десни организации да се опитват да отстранят нашата демокрация и нашата правова държава. Сега правителствата в Европа са призовани най-накрая еднозначно и окончателно да заклеймят антициганизма, антисемитизма и расизма. Затова Централният съвет на германските синти и роми изрично приветства създадената от федералното правителство независима комисия за борба с антициганизма. Тя има за задача да анализира антициганизма в Германия и да даде препоръки за действията, които трябва да се предприемат в борбата срещу него.

Това е наше задължение, възложено ни от хората, избити в Аушвиц-Биркенау и в другите лагери. И ние в Европа трябва да го поемем съвместно.

Станете почитател на Класа