Гърция не изключи използването на военни средства срещу Турция

Гърция възнамерява да защити правата си с всякакви средства, които "осигуряват конституцията и възможностите" на страната, заяви ръководителят на гръцкото външно министерство Никос Дендиас.

Той беше попитан дали Гърция ще използва военни средства, ако Турция изпрати изследователския кораб Oruc Reis в изключителната гръцка икономическа зона. Дендиас отговори, че Гърция е готова да използва всички средства.

В същото време Дендиас отбеляза, че "той не разграничава гръцките въоръжени сили от целия комплекс на закона и реда на страната и нейното правителство", съобщава ТАСС с позоваване на Open.

"Конституцията налага на гръцките въоръжени сили, като всички нас, задължението да защитават суверенитета и суверенните права на нашата родина", каза той, като отбеляза, че Гърция "не заплашва никого, не дава силни изявления", Атина "няма такава истерична реакция , което е характерно за други страни в региона. "

Но "като суверенна държава", Гърция трябва "да се защити от конституцията" и "ще го направи по всякакъв начин, който конституцията и възможностите предоставят" на държавата, каза министърът. 

Гърция е „отворена за диалог“ с Турция относно подписаното с Египет споразумение за демаркация на морските граници и създаването на изключителна икономическа зона.

Дендиас каза, че „има само едно разногласие между Гърция и Турция: това е континенталният шелф в Егейско море и източното Средиземно море, както и водите над този шелф“. Гърция е готова да обсъди този проблем, но "не в условия на заплахи и изнудване".

В началото на юни гръцкият министър на националната отбрана Никос Панайотопулос обяви готовността си за военни действия срещу Турция за защита на суверенитета на страната.

Вече писахме, че може да започне война за остров Кастелоризо . Островът дава възможност на Гърция да поиска морска площ от 40 хиляди квадратни км. Турция признава гръцкия контрол над само шест морски мили от териториалните води около острова.

 

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа