Лукашенко реагира на протестите

Беларуският лидер Александър Лукашенко коментира протестните действия в Беларус, в деня на изборите като подчерта, че реакцията и отговорът на незаконните действия ще бъдат адекватни.

 

Лукашенко реагира на протестите в Беларус

Снимка:Reuters

 

„Тоест, те се опитват да хвърлят тази каша върху нас. Предупредих: няма да има Майдан, колкото и да му се иска на някой. Затова трябва да се успокоим, да се успокоим “, — цитира изданието БелТА думите на президентът.

Той призова родителите «да видят къде са децата им, за да не боли след това».
„За да не охат и не ахат. Ранени са около 25 служители на ОМОН
по време на безредиците. Има счупени ръце и крака. Специално, целенасочено и умишлено се нападаха тези момчета. Те отговориха. И сега защо да се реве?
Затова отговорът ще бъде адекватен. Няма да позволим страната да бъде разкъсана “, подчерта той.

Според думите му организаторите на митингите искали да „запалят пожар в центъра на Минск, и да запалят целия град».

„Разбира се, те не успяха. Някъде, може би, направихме някои грешки, някъде имаше грешки. Също така честно признах, че все още не знаем всичко, което искат “, каза Лукашенко.
Президентът отбеляза, че ситуацията в Минск не е катастрофална, а «много опасна за хората, изтласкани на улиците».

„Но ако на 200 метра от Двореца на независимостта се събра тълпа и по телефона чуваме: имаме нужда от 100 хиляди, за да щурмуваме Двореца на независимостта… Каква ще е реакцията на органите на реда? Хубаво е, че ОМОН ги задържаха. Ако бяха стигнали до Двореца на независимостта, щеше да има различно развитие на събитията, Службата за сигурност работи там, службата за антитерор. И нямаше да им се види малко “, добави той.

Според вътрешното министерство на страната, по време на протестите, започнали в Беларус на 9 август след президентските избори, са били ранени 39 служители на сигурността и 50 цивилни.

Задържани са около 3 хиляди души.Акциите се проведоха в 33 населени места на страната.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа