Първите партиди коронавирусна ваксина в Русия ще бъдат пуснати до две седмици

Министерството на здравеопазването препоръчва на руснаците да се ваксинират и срещу грип, особено медицинските работници, както и хората с хронични заболявания

Производството на коронавирусната ваксина ще бъде насочено основно към вътрешния пазар, а първите партиди ще бъдат пуснати в следващите 14 дни. Това заяви министърът на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко на брифинг, предават TACC и Агенция "Фокус".

"Мисля, че на първо място производството в Руската федерация ще бъде ориентирано към вътрешния пазар, тъй като ние трябва да покрием нуждите на нашите граждани", каза той.

Той добави, че Русия ще предложи производство на ваксина и за други държави.

"Днес се водят подобни преговори. Руският фонд за директни инвестиции се присъедини към работата по износа на технологии и лекарства директно, възможно е производството и за други страни", добави министърът.

Ваксинирането срещу COVID-19 ще бъде доброволно, включително за лекарите, в онези институции, където до 20% от служителите вече са имунизирани или имат антитела срещу COVID-19.

Първите партиди от коронавирусната ваксина ще бъдат пуснати до две седмици, каза Муршако. Министерството препоръчва на руснаците да се ваксинират и срещу грип, особено медицинските работници, както и хората с хронични заболявания.

„Искам да отбележа, че бихме препоръчали ваксинация и срещу грип за всички пациенти със затлъстяване, хронични сърдечни болести, белодробни заболявания, диабет," отбеляза министърът.

Михаил Мурашко заяви още, че обвиненията, че ваксината, разработена от Москва, не е безопасна, са безпочвени и се дължат на конкуренцията.

Решението на Москва да предостави одобрението си за ваксината предизвика скептицизъм сред експертите, които смятат, че Москва прибързва и поставя националния престиж на Русия пред безопасността на своите граждани. 

 

 

 

Станете почитател на Класа