Германия: „Конфликтът между Турция и Гърция представлява игра с огъня"

Хайко Маас, министърът на външните работи на Германия, предупреди, че спорът между Турция и Гърция, който възникна за оспорваните води в източното Средиземно море по-рано този месец, " е еквивалентен на игра с огъня". По време на пресконференция заедно с турския му колега Мевлут Чавушоглу, проведена в Анкара, германският министър призова двете страни да разрешат напрежението си чрез преки разговори, като предупреди, че в противен случай те рискуват военна конфронтация.


"Сегашната ситуация в източното Средиземноморие е еквивалентна на игра с огъня, всяка малка искра може да доведе до катастрофа" подчерта Маас В изказването си политикът повтори, че Германия и нейните партньори от ЕС са подкрепили Гърция в конфликта с Турция.


На същото събитие турският външен министър Мевлут Чавушоглу увери, че „страната му няма да се поколебае да направи всичко необходимо, в случай че Гърция увеличи напрежението в региона. Ние ще направим всичко необходимо, без колебание", предупреди той.


Чавушоглу заяви, че Турция е готова да разреши конфликта чрез дипломация и диалог, но без предварителни условия от Гърция.


"Ние сме отворени за разговори без предварителни условия", каза политикът. "Но ако една страна започне да налага предпоставки, тогава ние също ще предпоставим много неща. На първо място, Гърция трябва да се откаже от своя максималистичен подход", подчерта той и добави „Анкара очаква Европейският съюз да действа като честен и обективен посредник."


Напрежението между Гърция и Турция се повиши по-рано този месец, след като Анкара изпрати инспекционния си кораб Oruc Reis, придружен от военни кораби, да извърши сеизмични проучвания в район, над който и двете страни претендират за юрисдикция.


Действията на Турция поставиха нащрек гръцката армия, а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис свика правителствения съвет за национална сигурност. Гръцките военни фрегати следват Орук Рейс.

Станете почитател на Класа