Ал Гор: „Ако Тръмп се съпротивлява на поражението, войските ще го изгонят“

Демократите или ще бъдат твърди защитници на светостта на изборите в САЩ, когато смятат, че губещият на президентския вот през ноември трябва да се поклони скромно, за да защити демокрацията, или ще се борят в съда с евентуално поражение. Всичко очевидно зависи от това кой печели в изборната нощ.


Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, който изгуби противоречивите избори през 2000 г. от републиканеца Джордж Буш, заяви пред Ройтерс във вторник, че президентът Доналд Тръмп ще бъде принудително изведен от поста си на 20 януари, ако не напусне доброволно, защото военните и силите за сигурност биха се подчинили на новия президент в този момент. „Всъщност не зависи от него", каза Гор.


Коментарите на Гор дойдоха само часове след като беше пуснато интервю на Хилари Клинтън, която предложи коренно различен подход от своя, след като тя загуби изборите през 2016 г.


Клинтън заяви, че Тръмп ще оспори гласуването по пощата и че кандидатът за президент на демократите Джо Байдън не трябва да признава поражение „при никакви обстоятелства. Демократите трябва да се подготвят да предприемат мащабна юридическа офанзива, ако Байдън се окаже губещ в изборната нощ", каза тя.


Тези коментари бяха в пълен контраст със собствените предупреждения на Клинтън през 2016 г., когато тя водеше на Тръмп в анкетите преди изборите. Тогава тя каза, че Тръмп "заплашва нашата демокрация", като не приемаше очевидните резултати от гласуването в изборната нощ.


Гор заяви, че Тръмп е дал сигнал, че ще оспори тазгодишните изборни резултати.


"Изглежда той изобщо няма спиране относно опитите да разкъса социалната тъкан и политическото равновесие на американския народ. Той предварително поставя стратегически съмнения, за да се опита да подкопае доверието на хората в изборите", каза Гор и нарече тази стратегия „презряна".

Станете почитател на Класа