Руското МВнР: „Отравянето на Навални не би било от полза за Москва, а западните обвинения са подозрително прибързани и обидни"

Руското външно министерството излезе с изявление във вторник вечерта след среща между руския външен министър Сергей Лавров и заместник-държавния секретар на САЩ Стивън Бийгън, по време на която наред с други въпроси беше повдигната темата за Навални.


Лавров посочи "подозрителното бързане", с която разказът за предполагаемото отравяне на Навални бе подет във Вашингтон и Брюксел и незабавно сравнен с "отравянията" на Александър Литвиненко и Скрипал – в които Москва бе обвинена преди да има разследване.


„Неминуемо възниква въпросът - кой се възползва от това? Руското ръководство очевидно не го прави." добави той.


Министерството заяви, че обвиненията за „прикриване", отправени срещу руските лекари, които първи са лекували Навални, са неверни.


„Считаме за дълбоко обидни обвиненията в „скриване на истината ", насочени от някои западни столици към лекарите в Омск, които незабавно оказаха високопрофесионална помощ на Навални", посочват от министерството.


„Те предадоха пълната медицинска история на пациента на екипа от немски лекари", продължава изявлението. "Надяваме се, че немските лекари ще покажат същия професионален подход и няма да позволят резултатите от техните лабораторни изследвания да бъдат използвани за политизирани цели."


Навални се разболя по време на полет от Томск до Москва в четвъртък и беше откаран в болница в сибирския град Омск, където състоянието му беше стабилизирано. Той бе изведен в събота за Германия за по-нататъшно лечение по молба на съпругата си и сътрудниците му.


В понеделник германските лекари заявиха, че Навални е отровен от вещество от групата на холинестеразните инхибитори, но не успяха да кажат кое. Въпреки това началникът на болницата в Омск д-р Александър Сабаев заяви пред репортери същия ден, че активистът е тествал отрицателно за някои лекарства, включително за инхибитори на холинестеразата.


Европейският съюз вече призова за „цялостно разследване" на предполагаемото отравяне на Навални. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също призова за това във вторник, като заяви, че „семейството на Навални и руският народ заслужават да видят цялостно и прозрачно разследване, а тези, които участват, да бъдат подведени под отговорност".


Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, каза пред репортери, че „германските лекари бързат да използват термина отравяне и че разследването е прибързано."


„Трябва да има причина за разследване. В момента единственото, което виждаме, е, че пациентът е в кома ", каза Песков пред репортери. Той добави, че всякакви предположения, че Путин е замесен в състоянието на Навални, са "вятърничави" и Кремъл няма да ги приема сериозно.


Междувременно комисията по сигурността на руския парламент започна разследване дали „чуждестранните правителства са участвали във вреда на здравето на Навални, с цел създаване на напрежение в Русия, както и формулиране на нови обвинения срещу страната ни", според председателя й Вячеслав Володин.

Станете почитател на Класа