Съветът за сигурност на ООН отхвърли искането на САЩ за възстановяване на санкциите срещу Иран

Президентът на Съвета за сигурност на ООН във вторник отхвърли искането на Съединените щати за възстановяване на санкциите срещу Иран, които бяха отменени през 2015 г. в рамките на международното споразумение за ядрената програма на персийската нация - Всеобхватният план за съвместно действие (JCPOA).


Посланикът на Индонезия Диан Трианся Джани, който председателства международния орган през август, заяви по време на онлайн среща, че "според него няма консенсус в Съвета по въпроса ", добавяйки, че в тази ситуация "президентът не е в състояние да предприеме допълнителни мерки. "


АП съобщава, че всички членове на Съвета, освен Доминиканската република, са информирали президента на съвета, че инициативата за възстановяване на санкции срещу Иран представлява незаконно действие, като се вземе предвид, че Вашингтон се отказа от ядреното споразумение през 2018 г.


В изявление обаче мисията на САЩ в ООН подчерта, че „е на твърди правни основания да започне възстановяването на санкциите срещу Иран. Фактът, че някои членове на Съвета изразиха несъгласието си с нашата правна позиция по време на неформална [виртуална среща], няма правен ефект".


В същото време посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт заяви, че „администрацията на Тръмп не се страхува да бъде в ограничено партньорство по този въпрос, в светлината на безпогрешната истина, която ръководи нашите действия". "Съжалявам само, че други членове на този съвет са загубили пътя си и сега са в обществото на терористите", подчерта той.


От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Васили Небензия нарече решението на Джани "разумна стъпка". "Днешната дискусия ясно показва каква е позицията на членовете на Съвета за сигурност по въпроса. Те потвърдиха основната необходимост от запазване на JCPOA", подчерта той. В този контекст той заяви, че „запазването на пакта е важно за цялата международна общност, включително за САЩ". "Надявам се, че САЩ ще успеят най-накрая да осъзнаят това и да не тръгват по този път, който е не само незаконен, но просто няма да доведе до постигането на резултата, който САЩ предвиждаха", заключи той.


Американският държавен секретар Майк Помпео изпрати официално искане в четвъртък за възобновяване на санкциите срещу Иран, аргументирайки че Техеран нарушава ядрената сделка от 2015 г., от която Вашингтон едностранно се отказа. Трябва да се помни, че Съветът за сигурност на ООН отхвърли в средата на август предложението на Вашингтон за удължаване на оръжейното ембарго върху Иран, което изтича през октомври.

Станете почитател на Класа