Кризата на либерализма изисква алтернативи

2020 година, изглежда, все пак няма да стане революционна, няма да доведе до радикално пречупване на световния ред. Но тя задължително ускори събитията, размрази замразените през последните пет години процеси в политиката и икономиката. Коронавирусът, за жалост, не промени съзнанието на хората (колкото и гадно да звучи, но той не е достатъчно смъртоносен за това), но той със сигурност ще ожесточи борбата в пост-еднополюсния свят.

Кулминацията на годината ще бъде през ноември и декември - изборите в САЩ ще станат катализатор на новите импулси на разложение и изостряне на положението по света.

Либералният свят се руши, да, но това не е предопределено, той все още няма ясна алтернатива, той и досега цари в умовете на хората. Колкото и да е тъжно, основните му защитници не са глобалистките елити, а милионите граждани, пристрастени към потреблението. Ето защо дори на фона на силната криза в САЩ чиновниците от Държавния департамент намират сили и ресурси за безредици в Беларус .

Освен това либерализмът се опитва да се прероди и да излезе на ново равнище - така нареченият трансхуманизъм. Теоретично той е вече разработен, не му стига единствено масова привлекателност, но либералната пропаганда вече работи по въпроса.

А традиционализмът? Там засега има само общи думи и отсъствие на какъвто и да е проект за бъдещето. Всички интелектуални сили на традиционалистите са съсредоточени върху разобличаването на либерализма, но той е отдавна разобличен - какво следва?

Следва или задълбочаваща се деградация (накъде повече?) в течение на години до катастрофата, или отчаян опит за излизане от безизходицата чрез ново слово.

Съдържанието му в общи линии е ясно, но засега едва ли ще бъде чуто. Това е преодоляване на хедонизма чрез опростяване и служба.

Бъдещето е за създаването на нравствено общество на справедливостта на основа на апостолическото християнство и съветския социализъм. На практика това са хиляди конкретни и за момента невероятни крачки: отмяна на спекулативния капитал, отказ от лично богатство като признак на греховност, общинно световно устройство, деурбанизация, училището като възпитание на съзидателна личност и много друго.

Разбира се, новото слово трябва да бъде изстрадано от човечеството, от най-добрите му синове. То трябва да има своите първи пророци, които първоначално никой да не чуе. И едва след години то трябва да легне на измъчените души като балсам, като еликсир и да вдъхне нов живот в загниващите градски цивилизации.

 

 

Едуард Биров  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа