Сеул иска от Пхенян ново разследване на смъртта на южнокорейския гражданин

Южна Корея ще поиска Северна Корея да извърши ново разследване на убийството от военнослужещи от Северна Корея на служител от Сеул, изчезнал в Жълто море в понеделник, поради различия във версиите, които имат двете страни, заявиха на 26 септември от Синята къща (резиденцията на президента).


"Тъй като има разлики между обяснението на Северна Корея и анализа на нашето разузнаване, решихме да продължим разследването на инцидента, за да разкрием истината", се казва в изявлението, цитирано от агенция Yonhap.


От кабинета на южнокорейския президент поискаха "бързо да се приемат мерки, за да се увеличи още повече наблюдението в Жълто море и да се избегне повторение на подобен инцидент."


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се извини на Сеул за убийството. Според Сух Хун, южнокорейски директор на Националната сигурност, Ким е заявил, че "много съжалява за разочарованието на президента Мун Джае Ин и неговите граждани". Също така от Пхенян обещаха да приемат мерки, за да предотвратят повторение на подобно събитие.


Едно от несъответствията е въпросът дали убитият служител се е опитвал да дезертира към Северна Корея. Yonhap съобщава, че южнокорейските военни са заявили, че се опитвал да го направи, докато Пхенян заяви "нелегалният натрапник щеше да избяга, като не се подчини на заповедите на службата за сигурност."


Не е известно и кой е заповядал да се открие огън. Военните в Сеул заявиха, че стрелбата е била извършена в съответствие със "заповеди от по-висши власти", но Северна Корея заяви, че решението е взето от командира на патрулна лодка, който действал в съответствие с кодекса за поведение.


На 24 септември южнокорейското министерство на отбраната заяви, че Пхенян "е намерил човека във водите си и е извършил акт на жестокост, като го е прострелял и изгорил тялото му".

Станете почитател на Класа