Мадуро създава Военен научен военен съвет за Венецуелска система оръжия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди чрез президентски указ "незабавно да се създаде Военен, научен, индустриален и технологичен съвет", с цел южноамериканската държава да може да произвежда собствена оръжейна система.


Мадуро поиска от неговия правителствен екип, въпреки санкциите и американската блокада, да напредне в усилията, за да осигури на Боливарските национални въоръжени сили (FANB) индустрия и военни технологии "от национално, собствено венецуелско и най-високо в света ниво."


Президентът уточни, че Венецуела разполага с професионалисти, учени и технолози "с най-висока работоспособност за постигане на технологична и научна независимост в оръжейния сектор."


Според Мадуро южноамериканската държава ще продължи да получава стратегическо сътрудничество от страни като Русия, Китай, Куба и Иран, но ще бъде фокусирана върху създаването на собствен път. "Независимост или нищо в науката, в технологиите, в оръжейната система, в националните военни усилия", добави той.


Държавният глава поддържа, че тази мярка се стреми да защити целостта на венецуелската територия, която от години получава заплахи за военна агресия от правителството на САЩ. Мадуро подчерта, че това е „военно усилие за мир и живот".


Тази седмица венецуелският президент предупреди, че САЩ планират нови атаки срещу страната му, с подкрепата на Американската администрация за контрол на наркотиците (DEA) и Централната разузнавателна агенция (ЦРУ), по време на наближаващите законодателните избори на 6 декември.


Според Мадуро тази информация идва от признанията на американския шпионин, заловен във Венецуела на 11 септември, който е разкрил „плана, насоките, парите и вида на оръжията, които ще бъдат използвани при атаките."

Станете почитател на Класа