Армения ще използва руски ракети Искандер, ако Турция прати Ф-16 в Нагорно-Карабах

Армения е готова да използва руските балистични ракети Искандер в Нагорно-Карабахския регион, ако Турция разположи там американските си изтребители Ф-16, за да подкрепи азербайджанската офанзива, казаха арменски представители в понеделник.

Ереван заяви, че Ф-16 е като "Дамоклиев меч" висящ над главата на хората в оспорвания анклав, но добави, че се надява, че ситуацията няма да ескалира до такава степен.

Арменският посланик в Русия Вардан Тоганян заяви в понеделник, че "всички мерки, включително Искандерите" са на масата, ако Анкара разположи изтребители в региона.

Той добави, че времето за това все пак все още не е дошло. Според Тоганян, противовъздушните системи в областта са достатъчни за да се справят с турските и азерски дронове, които се използват засега.

Искандер 9К720 са мобилни балистични ракети с малък обсег, създадени по руски дизайн на служба в Арменската армия.

Ереван заяви, че е готов да ги използва, както и изтребители Су-25, ако се наложи, за да се справи с ескалацията от страна на Азербайджан в продължаващия между двете страни конфликт.

Говорителят на арменското Министерство на отбраната Арцрун Ховханисян заяви в понеделник на пресконференция, че Ереван може да използва тежко въоръжение, ако "логиката на битката" доведе до това.

Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов отвърна, казвайки, че Баку има "адекватен отговор" готов за всяка потенциална ескалация от арменска страна, без да дава повече детайли.

Арменският президент Армен Саркисян обвини Турция директно, че предоставя Баку с военни дронове, наемници и дори Ф-16.

Азербайджан твърди, че Турция не участва в конфликта в Нагорно-карабах по никакъв начин. Анкара открито подкрепи от своя страна, последната офанзива, която азерските сили започнаха в неделя, въпреки многобройните призиви от съюзниците си във водения от САЩ Северноатлантически алианс, да се въздържа от намеса.

Боевете избухнаха по цялата линия на контрол в неделя, като азерски войници се сблъскаха с арменски бойци в оспорвания регион.

Между двете страни се разменят артилерийски удари, танкови битки и дори въздушни битки, като и двете твърдят, че имат цивилни жертви, както и че са нанесли тежки загуби на противника.

Азербайджан смята Нагорно-Карабах и парче от територията на Армения за своя суверенна земя, незаконно окупирана от арменците по време на войната през 1994 година.

Етническите арменци в анклава са обявили територията за Република Арцах, която засега е призната само от Ереван.

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа