Киберпартизаните на Беларус: Да хакнеш телевизията, лотарията и командосите на Лукашенко

Те са група хакери, които се наричат "дигитална съпротива" или "киберпартизани", и основната им цел е да създават колкото се може повече неприятности на беларуския президент Александър Лукашенко.

Колко са сериозни ли? Представете си мащабен теч на лични данни сред редиците на силите за сигурност в Беларус, които независимите блогъри разшифроват и публикуват в своите информационни канали.

Част от тях са достъпни в опозиционните платформи Nexta и така наречената "Черна книга на Беларус", създадена заедно с анархистката група Pramien. 

Според публикация в сайта Charter97 пък екипът на Тихановска също обработва информацията и скоро ще публикува свой собствен "списък на Тарайковски" (на името на убития протестиращ в Минск, починал при неясни обстоятелства).

Следващата цел на хакерите бяха и уебсайтовете на държавните институции, по-конкретно на Министерството на вътрешните работи, на президентската администрация и на Беларуската търговско-промишлена палата, от които също изтече солидно количество данни.

 

 

 

 

Това обаче не е всичко - на 27 септември вечерните предавания на държавните телевизии Беларус 1 и ONT, излъчвани онлайн, бяха внезапно прекъснати от кадри на насилие от протестите, които бяха пуснати от същата хакерска група.

Едната от тях тъкмо излъчва по същото време интервю с министъра на здравеопазването Дмитрий Пиневич, който коментира повишаването на случаите на COVID-19 в страната.

Междувременно в канала на киберпартизаните в Telegram вървеше следното съобщение: "Ако Belteleradiocompany (държавната компания за радио и телевизия в Беларус) не иска да показва на хората истината, ние ще я покажем".

На тях се виждат спорадичните арести на протестиращи в Беларус, които всеки ден наброяват стотици хора.

Сред останалите им "удари" е и този на сайта на Беларуската държавна лотария.

"Можехме да направим така, че всички да спечелят", казва един от анонимните хакери, които поемат отговорност за атаката. "Целта ни не е да навредим, а да се възползваме от слабостите. Бяхме оставили дори съобщение до системния администратор, в което му казваме, че всичко е наред, просто сме направили някои малки промени в сайта".

Идеята зад тези атаки е да обединят хората, а не да наранят някого, казва още той и допълва, че те трябва да се възприемат като "виртуален протест".

Те обаче се заканват, че кибернападенията тепърва ще стават още по-жестоки, за да има "осезаем ефект" от тях.

Така например те пуснаха в YouTube и видео, озаглавено "Изкуственият интелект сваля маските на полицаите", в което беларуският художник и създател на игри Андрей Максимов демонстрира програма, която позволява да се разкрие самоличността на служители на реда само по видимите части на лицето и дори да се възстанови неговата цялост.

В него той призовава полиците да не изпълняват заповедите за разпръскване на протестиращите, а скритото му послание е, че това приложение позволява на всеки да разбере самоличността на онези, които използват насилие срещу хората на улицата.

Междувременно киберпартизаните подготвят и свой манифест, да разкаже повече за организацията, методите на комуникация, правилата за прием и процедурите за проверка на желаещите да се включат.

"Няма да пишем нищо фантастично там, целта ни е само да обясним целите си по достъпен начин", казват те пред сайта Charter97.

Изглежда, че успяват, защото армията на дигиталната съпротива нараства интензивно, а няколко хиляди души вече са кандидатствали за участие в нея.

Идеята е след това те да сформират отделни общности, които ще бъдат разделени и въз основа на езикови критерии, но ще работят за една цел: да подкрепят протестите срещу властта.

Разбира се, не липсват и теории относно това кой може да седи зад тази организация.

Една от тях, публикувана във форума на сайта World Defense, обяснява, че няма как хакерите да се намират на територията на Беларус, а анализа на атаките сочи по-скоро връзка с Литва.

Това далеч не е невъзможно - страната е поставила киберсигурността си като основен приоритет и е една от най-добре подготвените държави в това отношение заедно с Великобритания, САЩ и Франция според Глобалния индекс за киберсигурност.

Освен това не е тайна, че страната открито подкрепя Беларус и предлага убежище на опозиционери, а Русия е насочила своите кибератаки към балтийските държави.

Най-честите инциденти в това отношение са свързани с проникване в системи за съхранение на данни, но те стават все по-редки заради високото ниво на защита.

"Повярвайте ни, те няма да преминат нашия тест", казват киберхакерите, когато ги питат дали има ответни опити за проникване в техните системи. "Правителствените сайтове в Беларус са една шега".

Що се отнася до въпроса "колко дълго ще "клатите режима", те отговарят доста кратко и ясно: "Докато се сгромоляса".

"В противен случай ще стигнем до парични транзакции, но засега сме на ниво предупреждения."

 

Станете почитател на Класа