NI: Срещу новите руски танкове САЩ ще насочат изкуствения интелект

Въпреки че в момента САЩ не разполагат с компютърни програми, базирани на изкуствения интелект, за да се противопоставят на новите предизвикателства, експертите са уверени, че те ще се появят в не твърде далечното бъдеще. Според The National Interest, ако базата данни, например, не може да разпознае вражеския танк, тогава ще влезе в действие анализът, който благодарение на поредица от алгоритми, базирани на изкуствения интелект, ще оцени допълнителните променливи стойности и ще направи заключение.

В Пентагона разработват програми за разпознаване на вражеска военна техника, но какво ще се случи, ако Русия или Китай построят нов таен танк или тежък брониран автомобил, а най-модерните американски бази данни не успеят да го разпознаят? Според The National Interest, ако сега САЩ не разполагат с компютърни програми, базирани на изкуствен интелект, за да се противопоставят на новите предизвикателства, експертите, разработващи изисквания за безпилотните летателни апарати и роботизацията на сухопътните войски, са уверени, че те ще се появят в недалечно бъдеще.

Използвайки изкуствен интелект, безпилотната летателна система от подразделението идентифицира вражеския танк, иска други сензори да потвърдят идентификацията и след това съобщава информацията на взвода, предлагайки му различни възможности за действие, за да може да вземе решение“, разказа на изданието полковник Сам Едуардс от Форт Бенинга, ръководител на Управлението по разработка на изискванията към робототехниката и интегрираното развитие на възможностите.

Но ако базата данни, на основата на изкуствения интелект, не разпознае вражеския танк, тогава ще влезе в действие аналитиката. Серия от сложни алгоритми, базирани на изкуствения интелект, ще оцени допълнителните променливи значения и ще направи извод, където ще има анализ на различни конфигурации и детайли за известни танкове, околната обстановка, топлинните демаскиращи признаци и даже предидущите подобни ситуации.

Както заключава изданието, изкуственият интелект се развива толкова бързо, че сега нивото на надеждност бързо се повишава и автоматизираните системи, създадени веднъж от изкуствения интелект, ще бъдат активно интегрирани в най-важните образци за бойна техника и оръжия.

Що се отнася до стратегията, автономността и изкуственият интелект са ключовете за решаването на повечето проблеми“, сигурен е Едуардс.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа