Самотните гей бащи - новата цел за поразяване на властите в Русия

Преди няколко години адвокатът Владимир, който живее в голям руски град, решава да има дете с помощта на сурогатна майка.

Цялото му семейство е щастливо, когато се ражда момиченце - тя е първата дъщеря от три поколения насам.

Родителите му и дори 80-годишната му баба помагат в грижите за дъщерята на Владимир, която вече е почти на три годинки.

Малцина знаят, че Владимир, който е гей, се е възползвал от сурогатна майка.

Съседите му може би имат своите подозрения, но не задават излишни въпроси. Когато решава да има дете, Владимир установява, че има десетки клиники за асистирана репродукция.

Той обаче избира най-евтината опция - инвитро оплождане на донорска яйцеклетка, което струва общо 22 хил. евро. Половината отиват за сурогатната майка, която е украинка.

Раждането не е лесно и бебето прекарва известно време в болница. Лекарите съветват Владимир да оформи документите възможно най-бързо и така той получава акта за раждане за по-малко от седмица. Името на майката е заличено от сертификата.

Веднага след като се прибира у дома, Владимир записва бебето в близката детска градина, защото списъците с чакащи са огромни. Освен това започва да получава социални помощи от държавата и се радва, че страната му признава, че двамата с дъщеря му са семейство.

Един ден ще разкаже на дъщеря си, която понякога му вика мамо-тате, как е дошла на бял свят. Постепенно обаче на мястото на щастието на адвоката се настаняват притеснения и страх, въпреки че сурогатното майчинство е законно в Русия.

Той дочува от приятели, че властите планират да арестуват неженени мъже с деца, родени от сурогатни майки.

Според медиите акциите на полицията са част от борбата с трафика на бебета и разследването около смъртта на сурогатна майка. Владимир обаче е искрено уплашен. Той никога не е бил обект на хомофобия, дори и когато става самотен баща, но всичко може да се промени изключително бързо.

Въпреки че не иска да напуска Русия, той споделя, че разсъждава над този вариант, който в подобна атмосфера би бил по-разумен. Адвокатът има приятели и братовчеди в Германия - място, което според него ще бъде най-добро за него и детето му.

Адвокатът Игор Трунов също говори публично за заплахата, която грози гей мъжете с деца в Русия. Той представлява защитата на родители, чиито деца са родени от сурогатни майки и това им носи обвинения за трафик на бебета. Поначало подобен тип дела нямат нищо общо със самотните бащи.

През януари тази година дете, родено от сурогатна майка, умира от естествена смърт в апартамент близо до Москва. Бавачката на детето съобщава за инцидента в полицията. Властите установяват, че в същия апартамент има още бебета, родени от сурогатни майки.

За тях се грижат няколко бавачки, преди родителите им да уредят документите и да отведат децата, често в чужбина.

Информацията за съмнителния апартамент с бебета се появява по руските телевизии и полицията започва разследване. Децата са настанени в дом за сираци, а разследването е разширено, за да включи и други случаи на сурогатно майчинство и организиран трафик на хора, който е довел до смъртни случаи.

Арестувани са най-малко 10 души, сред които лекари и бавачки, на които са повдигнати обвинения. Повечето от обвиняемите работят за компанията "Росюрконсултинг", която се специализира в репродуктивните закони и действа съвместно с Европейския център за сурогатно майчинство в Русия (ЕЦСМР).

Двете организации функционират заедно от години и са помогнали на десетки хиляди семейства да се сдобият с дете.

Изпълнителният директор на "Росюрконсулт" - Константин Свитнев - казва, че работи в тази област от 2003 г. Той е сред обвиняемите по делото и заявява, че докато има хиляди фирми, които предлагат сходни услуги, властите разследват само него и приближени до него лица.

Според обвиненията Свитнев е помагал бебета да бъдат предавани на хора, чиито биологичен материал въобще не е бил използван за зачеването. Той е категоричен, че няма нищо такова и че защитата му ще предостави съответните доказателства, които подкрепят думите му.

По негово мнение руските власти въобще не се интересуват от трафика на хора, а от сексуалната ориентация на клиентите на "Росюрконсулт" и ЕЦСМР.

По време на разпитите например лекари са били разпитвани дали не са забелязали "признаци на хомосексуалност" у клиентите си. Свитнев е категоричен, че нито един доктор, с когото работи, не пита подобни неща бъдещите родители.

Той допълва, че през 2010 г. съдът потвърждава, че неженени мъже също могат да участват в програмите за сурогатно майчинство. Затова и според него действията на властите в момента са доказателство за атака към хората с различна сексуална ориентация - нещо, което е признак на груба дискриминация.

Претърсванията, които се случват в клиниките на ЕЦСМР, също показват, че полицията специално търси гей мъже, защото се е интересувала най-вече от необвързаните мъже в програмата. Някои самотни бащи са получавали и телефонни обаждания с разнообразни въпроси.

Заради естеството на разследването от Руския следствен комитет не отричат, но и не потвърждават да са провеждани такива действия. Свитнев е убеден, че мълчанието на държавните органи казва достатъчно и че те ясно осъзнават, че действията им са нередни.

Свитнев съветва всеки свой клиент да не участва в никакви неформални разговори и да изисква само официални разговори с властите.

Той също така препоръчва бащите и децата им да си направят ДНК тестове и да държат под ръка документите за сурогатното майчинство и всички други законови сертификати.

Двама от неговите клиенти обаче вече са решили да емигрират от Русия от съображения за сигурност. Владимир може би ще е следващият, който ще последва примера им...

Станете почитател на Класа