Защо терористите избират Франция

Ислямските терористи могат да ударят навсякъде по света, но те избират Франция. Защо? Райнер Херман

от ФАЦ има обяснение.

 

 

 

Запалените свещички изобщо не са достатъчни, а потресът най-сетне трябва да отстъпи и да даде път на решителните действия. Не само във Франция училищата са натоварени с важната задача да възпитават у децата определени ценности, без които обществото не може да просъществува: демокрация, свобода на словото, толерантност към другия. Училищата са натоварени и с още една задача: да се грижат за интегрирането на всички, независимо от произхода и религията им. От години обаче се знае (а и се недоволства), че училищата във френските предградия все по-трудно се справят с тази задача, тъй като радикални ислямисти упражняват натиск върху учителите и поставят под свой контрол цели квартали.

Да, ислямските терористи могат да ударят навсякъде по света. Но те с натрапчива честота удрят тъкмо във Франция - много по-често, отколкото в Германия или Великобритания например. В изброените три страни през десетилетията възникнаха така наречените "паралелни общества". Но това далеч не означава, че всеки млад човек, който се чувства осиротял без родина и отечество се превръща в ислямски терорист. Редица изследвания показват, че във Франция много мюсюлмани са културно зле интегрирани и че им е трудно да привикнат със секуларизацията - стриктното разделяне на религията от държавата. Мнозина от тях дори смятат тази повеля за продължение на френската колониална политика. В Германия предпоставките са малко по-благоприятни. Тук мюсюлманите пристигат, без да са обремени от историческа колониална травма. В тукашната светска държава те свободно могат да практикуват религията си.

Навсякъде обаче има една червена линия, която не се прекрачва: Ние не може да капитулираме пред враговете на Просвещението.

 

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа