Шантаж: Или купуваш оръжия от САЩ

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп Робърт ОБрайън отговори на въпроса са изданието Defense News, казвайки:

 

Шантаж: Или купуваш оръжия от САЩ, или Америка ще "се справи" с държавата ти

 

 

«Случи се това, че 2 % от БВП за отбрана, се превърнаха в златен стандарт. Дори страните, които не са в НАТО, искат да го достигнат».

«Мисля, че наистина зададохме златния стандарт», добави О’Брайън.

„Направихме 2% еталон.“

По време на срещата на върха на Алианса през 2014 г. в Уелс лидерите на НАТО се съгласиха, че всяка страна ще се стреми да похарчи 2% от своя БВП за отбрана до 2024 г. Мярката не беше задължителна и дори по това време беше широко разпространено мнението, че не всички съюзнически държави някога ще могат да я постигнат. Но самото споразумение беше възприето като символично проявление на единството на алианса непосредствено след събитията в югоизточна Украйна.

В началото на своята първа предизобрна кампания Доналд Тръмп съсредоточи вниманието си върху идеята за това, че страните от НАТО «дължат» на САЩ пари за неизпъление на целевия показател от 2 % от БВП, той нееднократно руга тези страни, при които вложенията за отбрана не отговарят на изискванията на САЩ.

По време на президентската си кампания през 2016 г. Доналд Тръмп се хвана за идеята за „двата процента“, като на тази основа характеризира Северноатлантическия алианс като „остарял“. С течение на времето тази реторика омекна донякъде, но въпреки това президентът на САЩ продължи да твърди, че с държавите-членки на НАТО, които не отговарят на стандарта от 2%, «САЩ ще се справят“, т.е. ще си имат работа с Щатите.

Главата на Белия дом дори в даден момент заплаши, че САЩ ще «тръгнат по своя път», ако военните разходи на другите държави-членки на НАТО не се увеличат в съответствие с неговите искания.

Освен страните от НАТО, в списъка на ключовите съюзници и партньори на отбраната на САЩ, които СЪЩО трябва да увеличат минимум до 2 % разходите си за отбрана, по заповед на САЩ, влизат: Австралия (1,9% от БВП през 2019 г.), Нова Зеландия (1,5%), Филипини (1%), Тайланд (1,3% ), Япония (0,9%), Южна Корея (2,7%), Тайван (1,7%), Израел (5,3%).

Марк Еспър вече заяви, че тази година всички тези държави са получили препоръки от САЩ да увеличат разходите си за отбрана до така желаните «два процента».

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа