Байдън и Китай

Значителните шансове на Джо Байдън да влезе в Овалния кабинет на Белия дом през януари 2021 г. повдигат въпроса за възможни промени във външната политика на Вашингтон спрямо Китай.

Трябва да се има предвид, че курсът на Тръмп в търговско-икономическите отношения с Китай продължи линията на администрацията на Обама-Байдън. При Обама американските ТНК се опитаха да овладеят контрола върху важни пазари за китайски стоки - европейските и азиатско-тихоокеанските, а след това да преговарят с Китай за допускането му до тези пазари, при условие че Пекин приеме американските правила за търговия. Инструментът за такова ограничаване при Обама трябваше да бъдат Трансатлантическото (ТАТП) и Трансихоокеанското (ТТТП) търговско партньорство. Правилата на тези партньорства са установени в съответствие с интересите на американските компании.

Например ТТТП предполага пълно унифициране на националните правни норми в областта на авторското право, екологичните стандарти, финансите и инвестициите в съответствие с американските стандарти. Съединените щати също планираха да създадат специален съд под свой контрол в рамките на ТТТП , който да отговаря за разглеждането на спорове между ТНК и правителствата.

Ето как беше планирано „ограничаването“ на Китай при Обама.

При Тръмп „сдържането“ продължи, но тръгна по друг начин: САЩ се опитаха да отслабят китайската икономика чрез целенасочени митнически ограничения върху китайския внос в Америка и да забавят развитието на високотехнологичните индустрии (изместване на съответните китайски продукти от световните пазари и пречки за придобиването на специални технологии от китайските компании). Вашингтон се надяваше да попречи на Пекин да постигне технологична независимост от Запада.

Предложената администрация на Байдън вероятно ще запази общия си курс на „сдържане“ на Китай, но няма да може да пренебрегне наследството на Тръмп в китайската му политика. Мненията на китайските специалисти са показателни. В Китай вярват, че Байдън все пак ще може да докаже победата си на изборите в съдилищата и да оглави новата администрация. Според Джан Байджи, бивш заместник-директор на Центъра за изследване на партийната история към Централния комитет на ККП, КНР вижда следното: „Сега САЩ разглеждат Китай като стратегически конкурент. Това е основната причина, поради която двустранните отношения не могат да се върнат към това, което са били в миналото. Китай и САЩ имат различни цели. САЩ искат да запазят глобалното си лидерство, докато Китай се надява да защити правото си на развитие. "

Да Вей, директор на Центъра за стратегически изследвания и международна сигурност в Пекинския университет за международни отношения, подчертава съществуването на двупартийно споразумение в САЩ относно Китай: „Китайската политика на Байдън ще бъде изградена върху ерата на Тръмп“.

В геополитическата конфронтация между двете суперсили - китайска и американска - китайските експерти не очакват фундаментални промени. По въпросите на търговските и икономическите връзки между САЩ и Китай, възстановяването на „взаимно стратегическо доверие“ и дипломатическия диалог, те разчитат на известно смекчаване на ситуацията. Ян Уенджинг, който ръководи отдела за външна политика на САЩ в Института за съвременни международни отношения (Пекин), вярва, че „с идването на Байдън на власт тенденцията на търговски протекционизъм ще отслабне донякъде“.

Продължавайки тази мисъл, някои китайски експерти вярват, че Съединените щати, при новата администрация, ще възобновят сътрудничеството с КНР по отношение на ваксините, борбата с епидемиите и изменението на климата без много забавяне. В същото време, експертите не очакват основни пробиви по въпросите на търговското споразумение между САЩ и Китай.

Например, Син Киан, заместник-директор на Центъра за американски изследвания в авторитетния университет “Фудан” (Шанхай) смята, че „въведените от Тръмп мита са добра разменна монета за Байдън да продължи преговорите и едва ли ще поеме инициативата да ги отмени. ". В областите на производството, където средната класа на САЩ страда от търговско напрежение, „такива като стоките за първа необходимост, митата срещу Китай могат да бъдат облекчени, но в други области може да са необходими дългосрочни сложни преговори“.

Трябва да се каже, че вероятната победа на Байдън предизвиква смесени чувства сред китайските бизнес и икономически анализатори. Те са склонни да вярват, че дългосрочното технологично съперничество между САЩ и КНР няма да приключи, но репресиите срещу китайските технологични компании под управлението на Байдън могат да бъдат смекчени чрез стесняване на обхвата на тяхното приложение.

Например, за компании като “ТикТок” и “Уичат” забраната може да бъде отменена. Китайските компании за електроника, които са пострадали от прекъсване на доставките на американски чипове, се надяват да им облекчат ситуацията. В областите, където китайският “Хуавей” е в центъра на непримиримо съперничество между Китай и САЩ (като 5Г мрежите), има малък шанс за промяна.

Като цяло в Китай днес има доста ясно разбиране: трябва да „оставим настрана фантазиите и да увеличим собствените си усилия в областта на иновациите“.

По въпроса за отношенията с Тайван, китайски експерти прогнозират връщането на администрацията на Байдън към традиционната политика на САЩ по този въпрос. И демократите, и републиканците искат да подобрят отношенията с Тайван, позиция, споделена от Белия дом и двете камари на Конгреса на САЩ. Съвсем ясно е, че при Байдън продажбите на оръжие за Тайван ще продължат. Основната разлика между Байдън и Тръмп се очаква да бъде отказът от демонстративното нарушение от новата администрация на принципа "един Китай".

В Хонконг китайските експерти смятат, че САЩ могат да намалят подкрепата за антикитайските сили в Хонконг, но няма да изоставят връзките си с тях.

Син Киан, гореспоменатият заместник-директор на Центъра за американски изследвания към университета “Фудан”, изразява опасения, че победата на Байдън може да даде на „някои сили в Китай илюзията за обрат в американската политика“ към подобряване на двустранните отношения; тези сили ще се опитат да докажат, че „Китай вече не трябва да увеличава потенциала си за самодостатъчност ... по-добре е да може да внася високотехнологични продукти от САЩ“. Син Киан предупреждава: „Китай трябва да „остане нащрек“ и да не предаде съдбата си„на новите хора в САЩ“.

 

 

Виктор Пирож    Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа