Великобритания вдигна изтребители във въздуха заради "провокативните дейности" на Русия

Изстреляни са тайфуни, за да ескортират руски противоподводен самолет с голям обсег на действие Ту-142, съобщиха британските ВВС.

Тайфун излетя от военновъздушната база Лосимут в Шотландия. Според британските ВВС два Ту-142 са прелетели над Северно море „близо до границите на въздушното пространство на Обединеното кралство“. Във Великобритания те заявиха, че руските военни самолети могат да представляват заплаха за други самолети в британската зона за полетна информация, тъй като се твърди, че рядко отговарят на искания от ръководителите на полети.

Посочено е, че британски изтребители са придружавали Ту-142, за да „сдържат тази провокативна дейност и да намалят рисковете“. Освен това се отбелязва, че британските военновъздушни сили са били подпомагани от съюзниците на НАТО, а изтребителите са попълвали въздушните запаси от гориво от самолета за зареждане с гориво Voyager, излетял от британската авиобаза Брайз Нортън, предава ТАСС .

През септември беше съобщено, че Великобритания е засилила въздушното разузнаване близо до руските граници. Американският портал Business Insider заяви, че Eurofighter Typhoon  може да се противопостави на „смъртоносния руски изтребител“ Су-35.

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа