JDM: Квебекските «ковидиоти» планират «нашествие» срещу търговските точки

В Квебек противниците на карантинните ограничения и носенето на маски набират сила: отделни активисти вече започнаха да се опитват да обединят разпръснатите „клетки“ на отричащи ковид, за да проведат протестни мероприятия в магазините на провинцията, пише Le Journal de Montréal. Според изданието експертите по коронавирус казват, че поведението на дисидентите на Covid ги натъжава, но те ще продължат да информират

От известно време в Квебек започнаха да се формират независими „клетки“ на граждани, които се противопоставят на носенето на защитни маски и те планират скоро да проведат поредица от протестни акции като се събират в търговските предприятия на провинцията без лични предпазни средства, съобщава Le Journal de Montréal.

Една такава организация, според JDM, е група противници на правителствените санитарни условия, създадена преди две седмици от Стефан Тибо, шофьор на камион за далечно пътуване в региона на Монреал. Според канадското издание именно на Тибо принадлежи инициативата за обединяването на независимите групи от „несъгласни“ във всеки регион, за да могат след това самостоятелно да организират действия, като едновременно се появяват в магазините без маски. Според вестника групата на самия Тибо наброява повече от 500 членове, включително 45 в Квебек и 52 в Монреал.

Групата на Тибо организира още две акции за „гражданско неподчинение“, призовавайки членовете на групата да пазаруват без маски в един от магазините за хранителни стоки в квебекския град Сент-Терез всяка първа събота от месеца и да участват в съвместно празнуване на Нова година, според JDM.

Както признаха в интервю с кореспондентите на изданието специалистите по коронавирус от Националния институт по обществено здраве в Квебек (INSPQ), активистите от този вид особено ги „обезкуражават“. По-специално експертът на INSPQ Пиер Талбот отбеляза, че е принуден да „заяви, че няма да е възможно да убедим тези хора в истинността на нашите послания“. В същото време, според Талбот, на него не му пречи необходимостта да обяснява на обществеността отново и отново защо правителството предприема ограничителни мерки.

Както напомни Талбот в интервюто за JDM, необходимостта от носене на маски на обществени места е „базирана на научни доказателства“, а в резултат на акциите на непризнаващите маските, хора от рисковите групи могат да се заразят с коронавирус.

Междувременно в град Квебек в събота се проведе мотопробег, организиран от противници на санитарните мерки, наречен „Шествие на Съюза за свобода“, по същото време, когато около сто активисти без маски се събраха пред Националното събрание на Квебек, пише JDM. Според вестника на събитието са дошли противници на ограниченията от цялата провинция. По-късно градското полицейско управление в Квебек съобщи, че на участниците са съставени 34 протокола за нарушаване на действащите санитарни стандарти, но задържания не са извършени.

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа