Италия глоби Apple с 12 милиона долара за измама на собствениците на iPhone

Италианският орган за защита на конкуренцията и пазара наложи икономическа санкция от 10 милиона евро, около 11,9 милиона долара, срещу Apple Distribution International и Apple Italia за два случая, свързани с нелоялни търговски практики.


Според изявление, публикувано в понеделник от италианските власти, моделите телефони на iPhone 8, iPhone X и iPhone 11 са рекламирани като водоустойчиви на максимална дълбочина, която варира между 4 и 1 метра, до 30 минути. Компанията обаче пропуснала да уведоми потребителите, че тези свойства важат само при специфични, контролирани условия, а не при условията на ежедневна употреба.


По същия начин Антитръстовият орган счете, че отказът от отговорност, заявяващ, че „гаранцията не покрива щети, причинени от течности", е „достатъчен, за да заблуди потребителите", тъй като не установява адекватно условията и ограниченията на твърдения за водоустойчивост.


От друга страна, властите обвиниха Apple в агресивни търговски практики, че отказват да предоставят гаранционна помощ, когато моделите iPhone, рекламирани като водоустойчиви, биват повредени от въвеждането им в течности, което се счита за нарушение на правата на потребителите.


По същия начин в САЩ компанията беше обвинена в умишлено укриване на проблеми с батерията на някои от старите си телефони, за което през ноември се съгласи да плати 113 милиона долара компенсация в 34 щата на страната.

Станете почитател на Класа