Великобритания ще забрани на компаниите си да инсталират ново оборудване 5G на Huawei от 09.2021 г.

Правителството на Великобритания обяви в понеделник, че на телекомуникационните компании на страната от септември 2021 г. ще бъде забранено да инсталират ново оборудване за 5G от Huawei, предаде Ройтерс.


Единствените изключения ще бъдат за онези компании, които вече са използвали оборудването на Huawei при внедряването на 5G мрежи.


Преди това през юли британският министър на културата, медиите и спорта Оливър Даудън съобщи, че правителството е решило да забрани закупуването на ново оборудване за 5G мрежи, произведени от Huawei от 31 декември, докато оборудването и Компонентите на китайската компания, които вече са инсталирани в 5G мрежи във Великобритания, ще бъдат премахнати до 2027 г.


Този ход означава, че всяко телекомуникационно дружество, което е складирало оборудване на Huawei преди крайния срок, няма да може да го използва за дългосрочни 5G внедрения. Според вестник "Файненшъл таймс" някои компании са трупали такова оборудване от лятото.


Съобщението от понеделник беше прелюдия към дебат в Парламента относно новото законодателство в областта на далекосъобщенията, което предвижда глоби до 100 000 паунда (над 133 000 долара), ако компаниите нарушат забраната.


„Поставям ясен път за пълно елиминиране на високорискови доставчици в нашите 5G мрежи", заяви Даудън, като добави „Това ще бъде направено чрез нови и безпрецедентни правомощия за идентифициране и забрана на телекомуникационно оборудване, което представлява заплаха за националната сигурност. "


Британското правителство също обяви нова стратегия за диверсификация на веригата за доставки на 5G, състояща се от първоначална инвестиция от 250 милиона лири (повече от 333 милиона долара), заедно с тестове в сътрудничество с японската фирма NEC и създаването на нови изследователски съоръжения.


Няколко американски съюзници прекратиха плановете си за сътрудничество с Huawei за разработването на 5G в резултат на натиска от Вашингтон, който твърди, че компанията има връзки с китайското правителство и следователно представлява заплаха за сигурността на други страни. Както Huawei, така и Пекин отхвърлиха тези обвинения, заявявайки, че причините за мярката не са нищо друго освен технологична конкуренция и търговска война.

Станете почитател на Класа