Русия се стреми да измести долара от международната търговия чрез валутите на ШОС

Руският премиер Михаил Мишустин участва този понеделник в среща на правителствени ръководители на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) - група за икономическа и международна сигурност, която обхваща почти половината от населението на планетата.


Русия се стреми да изхвърли долара от международната търговия и да го замести с националните валути на Шанхайската организация за сътрудничество


Изоставянето на долара и замяната му с национални валути при взаимни договорености е една от обещаващите цели за сътрудничество, определени от ШОС, заяви руският премиер Михаил Мишустин по време на среща на правителствени ръководители на страните членки на тази организация.


"Разработването на алтернативни плащания, независими от долара, е важен въпрос. Ние разглеждаме разширяването на реципрочните плащания в национални валути като обещаващо", каза ръководителят на правителството.
Мишустин подчерта, че страните членки трябва да разработят координиран подход по този въпрос, преди да обсъдят механизмите за финансиране на проекти в ШОС.


По време на срещата на върха, която организацията проведе този месец, Казахстан подчерта своята подкрепа за търговията в национални валути между партньорите. Неговият президент Касим-Йомарт Токаев посочи „Отключването на икономическия потенциал на алианса днес е спешна задача, предвид условията на възхода на протекционизма и прекъсването на международните вериги за доставки". Според него създаването на пътна карта за постепенно увеличаване на търговията в национални валути, както и стартирането на евразийски механизъм за финансово консултиране, биха могли да бъдат мерки, които ще улеснят изпълнението на тази задача.


ШОС беше официално създадена през 2001 г. от Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Оттогава тя се разшири, като включи Индия и Пакистан като пълноправни членове. Въпреки че не е военен блок, основна цел на организацията е да укрепи сигурността в региона, както и икономическото и културното сътрудничество.


Страните членки представляват почти половината от населението на планетата и около една пета от световния БВП.

Станете почитател на Класа