Le Figaro: «Путин работи в дълбочина»

На Западните лидери им се налага да предприемат действия в съкратени срокове, а Владимир Путин може да изчака с решенията, ако моментът не е подходящ за тях, пише Le Figaro. Понякога го наричат ​​лош стратег, но основната му цел е да върне Русия на мястото й на геополитическата арена — той я реализира, отбелязва френският политолог в коментар към изданието.

 

Le Figaro: "Путин работи в дълбочина"

 

 

Русия никога не изоставя съюзниците си, дори и да нарушават правилата — тази идея беше постоянно популяризирана от Владимир Путин. Западът може да промени политиката си в зависимост от обстоятелствата, да изостави Кадафи или кюрдите, докато Кремъл, напротив, винаги ще подкрепя Башар Асад, пише Le Figaro.

На свой ред и Армения разчита на подкрепата на Русия в конфликта с Азербайджан. Какво обаче се случи с победата на прозападния кандидат в Молдова — Путин не предприе драстични действия. Както отбелязва авторът на статията, Русия „научи урока си около събитията в Украйна“.

Сега, според френския политолог Торнике Гордадзе, Русия има по-мек и сдържан подход към близката си чужбина.

„Основната цел на Владимир Путин — да възстанови руските позиции на международната сцена — е постигната“, пише експертът.

В страните от близката чужбина на Русия се появиха собствени прозападни сили, в този регион Москва вече има външни конкуренти. Китай се опитва да разпространи влиянието си в Централна Азия, а Турция помага на Азербайджан. Друг френски политолог Жан-Силвестър Монгрение обаче отбелязва, че въпреки споровете Ердоган и Путин се разбират добре, говорят на един език и могат да намерят компромис. В същото време Турция за Запада, напротив, е проблем.

Русия успява да поддържа баланс и с Турция, и с Китай.

Докато Западът е загубил своите лостове на влияние с изключение на Украйна и балтийските държави. Западните държави не подкрепят демократичните сили, които се появяват в страните от Евразия, но дипломатът, с когото е говорил авторът на статията, изразява надеждата, че всичко може да се промени с пристигането на Джо Байдън.

За самия Путин често се говори, че е отличен тактик, но лош стратег. Авторът на статията не е съгласен с това, защото той успя да върне на Русия позицията на значителен геополитически играч, важен на международната арена и при разрешаването на кризи.

„Руският президент има точна геополитическа визия и дългосрочна стратегия. Той не бърза, а маневрира и играе в различни области: дипломатическа, военна, икономическа … Когато реши, че моментът не е подходящ, той не се намесва“, цитира авторът на статията мнението на Монгрение.

Изчаквателната позиция на Русия в Нагорни Карабах доведе до завръщането й в региона чрез мироопазващите сили.

И в Армения, и в Беларус Владимир Путин залага на времето.

„Това е ръководител от старата школа. Ако демократичните западни държави зависят от времето и от показността пред обществото, то Путин работи в дълбочина“, цитира Le Figaro думите на Монгрение.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа